Vändra

[Tellisaare kivi]
Kord olli Kalevipoeg tulnd Villandi poolt ja tahtnd mere ääre minna. Kui ta olli jõund Suure-Jaani ligidal Navesti jõe ääre, sinna, kus on Vanaõue sild, sis olli Vanakurat parajasti jõest vähki püünd.
Kui Vanakurat Kalevipoega nägi, tahtis ta kohe Kalevipojale kallale karata, aga Kalevipoeg sasis Vanakuradist kinni ja viskas ta jõkke. Vanakurat kukkus suure kivi piale ja selle kivi sees on veel praegu Vanakuradi istumisekoha ase. See kivi on sial jões, kui Vanaõue sillast üle minna.
Kalevipoeg läks jälle edasi, aga Vanakurat olli vihane. Ta võttis maast suure kivi ja viskas Kalevipojale järele. See kivi kukkus Tellissaare karjamaa piale ja on praegu alles. Üitase Tellissaare kivise. See kivi on nii suur kui väike metsatukk ja sinna piale mahub mitukümmend inimest. Kui me noored ollime, olli see ikki noorte inimeste kogumisekohaks.
RKM II 108, 544/5 (5) < Vändra raj., Tori k/n., Ore k. < Suure-Jaani khk. - E. Raudsepp < Liisa Kümmel, sünd. 1888. a. (1961).

Kivi alt on kuulda kuljuste helinat
Rapla jaamast minnes Rapla alevi poole asub pahemat kätt Jüri Loigu õues kivi. Vanarahva jutu järgi on Vanakurat ise tahtnud Rapla kirikut purustada, aga viskejõu puudusel kukkunud kivi enneaegu maha mehe ja varsaga hobuse peale. Hobusel olnud kuljused kaelas. See on sündinud jaanipäeva laupäeval. Nüüd olevat iga jaanipäeva öösel sääl kivi alt kuulda kuljuste helinat.
ERA II 269, 179 (9) < Vändra khk., Suurejõe al. - T. Tammsoo < Jüri Ehrenpreis, sünd. 1868. a. (1940).

Ingli jalajäljega kivi
Viljandimaal Olustvere vallas Tääksi külas Paksu talu maa peal on üks suur kivi. Vanarahva jutu järele olla Vanakurat Toima mäelt visanud, tahtes purustada Suure-Jaani kirikut, aga ingel on Tääksi mäe peal oma jala ette pannud ja kivi veerenud mäest alla. Ingli jalajälg on ka kivi peal.
ERA II 269, 196 (27) < Vändra khk. ja v., Suurejõe - T. Tammsoo < Jüri Ehrenpreis, sünd, 1868. a. (1940) = TRÜ geoloogia kat. SRA - J. A. Ehrenpreis. Vt. Kivi Jeesuse pihta, muist. 80.

[Kivi Paistu kiriku ukse ette]
A.
Paistu kiriku kivi
Viljandimaal Paistu kihelkonnas Aidu vallas Sova talu maa peal raba ääres on suur kivi.
Vanarahva jutu järele tahtnud Vanakurat kivi Paistu kiriku ukse ette viia, et rahvas kiriku ei pääseks. Öösel, kui kukk juba laulnud, kukkunud kivi sülest maha sinna põllu peale.
ERA II 269, 182 (11) < Vändra khk. ja v., Suurejõe al. - T. Tammsoo < Jüri Ehrenpreis, sünd. 1868. a. (1940).

[Vanapagan poob enda]
Vanakuradi tool
Toris, Metsakülas Vikerkaare talu lähedal nn. Altaru metsas, on tugitooli meenutav suur kivi, mida kutsutakse Vanakuradi tooliks.
Kui Vanakurat elas veel Tori põrgus, siis oli ta kiusanud põrgu vastaskaldal oleva Tõia küla naisi. Kui Tõia naised olid pesu pesnud, siis oli Vanakurat pesu ära määrinud ja kuivatamise ajal alati vihma lasknud sadada.
Kui Tõia naiste kannatus oli lõppenud, võtsid nad kaasa märja pesu ja pesukurikad ja läksid Tori põrgusse, kus hakkasid Vanakuradit märja pesuga ja kurikatega peksma. Vanakurat jooksis põrgust välja ja pistis punuma Kikepera raba poole, Tõia naised aga järele. Naised ajasid ta Vireksaareni välja ja läksid siis tagasi. Vanakurat oli väsinud ja istus Altaru metsas kivile puhkama. See kivi kannabki praegu Vanakuradi tooli nime. Kivi on ka täiesti tugitooli kujuline, istumiseasemega ja leeniga. Sellest ajast jättiski Vanakurat maha Tori põrgu.
RKM II 108, 548/9 (9) < Vändra raj., Tori k/n., Metsa k. - E. Raudsepp < Mihkel Tilk, sünd. 1915. a. (1961).
Vrd. ka HVM II, muist. 120 B.