Vaivara

[Kivivedamine Peterburi linna ehitamiseks]
Vaivara kihelkonnas H. vallas on üks määratu suur kivi. Kivi ühel pool ääres on määratu hulk veiksemaid kivisid külvatud. Rahvas räägib nendest kividest järgmiselt.
Peterburi linna ehitamise ajal pole tohtinud keegi ilma kingituseta linna vaatama menna. Siis teinud Vanapagan suure kivist koorma vankri peale, ise asunud ette ja sõitnud Peeteri linna vaatama ja abi viima. Tee peal ajanud mehikene oma koorma kivi otsa ümber, siis nendaviisi saanud need kivid sinna.
H II 37, 115/6 (3) < Vaivara khk. - H. Hendel (1892).

Kiriku lähedal Tõrvajõe külas Munaku talu õues on suur kivilademik, mille kohta rahvajutt käib.
Kui Peeterburi linna ehitatud, siis vedanud Vanapagan Peeter-Risti kirikust mööda linna ehituseks kiva. Ükskord läinud Vanapaganal kivikoorem Munaku talu kohal ümber. Vanapoiss sülitanud korra pahaselt, jätnud kivid sinna maha ja sõitnud edasi.
ÕES, EK 254, 38/9 < Vaivara khk. - A. Suurkask (1902).

[Vanapagana kukkumise ase Laagna mõisa all]
Vanal ajal Vanapagan tahtis jooksta Narva jõest merre, aga sel ajal hakkas pikne müristama, mida tema, vanarauka, kangeste kartis. Vana astus pika sammuga, kombastas põlvili ja kukkis maha, kus tema pea-, keha- ja jalgadease praeguski tunda on. Peaasemel on suvi otsa vesi sees, aga keha ja jalgude kohal on vesi sügise ja kevade. Sellepärast hüüetakse teda nüüd Kuradiauguks ja tema seisab Vaivaras Laagna mõisa all.
H II 36, 410/11 (4) < Vaivara khk., Repniku k. - D. Torpan.
Vrd. HVM I, muist, 251.