Simuna

Simuna kiriku ehitamine
Määris on kirikumägi. Sinna tahetud kirikut ehitada. Pääval tehti, öössi lahutati. Paergastki on sial viil pallu kive hunnikus. Sinna põle saanud kirikut ehitada. Siis pandud kaks suurt paetükki rii piale ja kaks musta härga ette, et siis, kus nied härjad seisma jäävad, siis Vanatont ei lahuta seda kirikut. Härjad tuld seia suonurka seisma ja vana härg ammund - vummaaa. Sinna hakatudki siis kirikut ehitama ja Vanatont põle seda enam lõhkund.
RKM II 15, 27/8 (44) < Simuna khk., Avanduse v., Avanduse vanadekodu < Kissa k. - H. Joonuks < Juhan Rääk, 76 a. (1942).
Vt. Kohanimede tekkimine, muist. 511.

Simuna kiriku ehitamist, seda räegiti mitmed muodi. Enne pidand Salla määle saama. Aga sial olla üessi ära lõhutud. Vanakurat põle sallind, et tema maa piale ehitavad. Siis pandud paar härga rie ette, kivi piale. Siis, kuhu härjad seisma jäävad, sinna saab kiriku ase. Härjad läinuvad siis kiviga niikaugele, kus Simuna kirik paerga on. Siis on kivi maha võetud ja sinna hakatud ehitama.
Seda räekis üks vanamies, mäe pialt Villemi isa Sallas, kui mina poisike olin.
RKM II 15, 213/4 (10) < Simuna khk., Salla v., Mõisamaa vanadekodu < Käru k. - H. Joonuks < Mihkel Prinken, 83 a. (1947).

Vanapagana sild Pedja jõel]
(Vanapagana sillaehituseks määratud kivikoorem on Liivaaugu mäel.)
EKRK I 16, 287/9 < Väike-Maarja raj., Rakke - H. Joonuks < A. Viirmann (1957). Vt. HVM I, muist. 122.