Püha

[Kivi Valjala kiriku ukse ette]
Kui oli Valjala kirik valmis ja peeti selles esimest jutlust, tahtis Vanakurat vägitükki teha: kui parajasti kesk jutlust on, siis panna kirikas olijad sisse kinni. Kuid see ei läinud Vanakuradil korda. Vana tuleb parajasti kiviga ja jõuab siia Kändu metsa, kui äkki Kändu kukk laulis ja Vanakurat kohkus ja laskis kivi maha. See kivi on praegu siin ja Vanakuradi rinnaplats on selgesti näha. Kiratse küla karjamaal on teine suur kivi, mis ta pidi Kaarma kiriku ukse taha viima.
ERA II 233, 106/7 (11) < Püha khk., Pihtla v., Reeküla - A. Rattas < Jüri Arro, 80 a. (1939).
Vrd. HVM II, muist. 17-21.

Saaremaal Kiratse küla karjamaal asub üks suur kivi, mille kohta räägib rahvajutt nii, et ennemalt olnud Kaarmal suur kogudus, mille peale aga Vanatühja naine väga kadedaks oli saanud. Siis võtnud ta nõuks viia kiriku ukse taha suure kivi. Kui naine kiviga läinud ja jõudnud just Kiratse küla juurde maantee äärde, näinud ta maantee peal valget risti, seda nähes katkes ta põllepael ja kivi kukkus maha. Siis oli ta väga väsinud ega suutnud muud teha kui ütles, et see rist mingu kivi külge, mis ka praegu on seal, otse Kaarma kiriku pool küljes.
ERA II 233, 131 (2) < Püha khk., Pihtla v., Saue-Putla k. < Kaarma khk. - K. Mätlik < Mihkel Mätlik, 45 a. (1939).

ERA I 6, 371 (4) < Püha khk., Pihtla v., Suure-Rootsi k. - E. Palts < Viiu Suurepere, 75 a. (1939).
Vt. HVM II, muist. 87 A.

[Niidujäljed Ilpla küla karjamaal]
Reomäe apostliku õigeusu kirikust tükk maad lõuna poole asub Ilpla küla. Küla karjamaal on maapinna aluskalju nii lähedal maapinnale, et ainult õige õhuke mullakiht katab teda. Kalju moodustab aga niisuguse maastiku, nagu oleks seal vikatiga niidetud.
Rahvajutt räägib selle kohta, et Vanapagan ja Kaval-Ants seal olevat võidu niitnud. Vanapagan oma suure vikatiga on aga Antsust hulga laiema kaare niitnud ja seda võib igaüks veel praegugi näha Ilpla küla karjamaal, kuhu kahe kange mehe niidujäljed igavesti maapinnasse on jäänud.
ERA II 232, 630 (2) < Püha khk., Pihtla v., Kõljala k. - H. Kivi < Viiu Kivi, 72 a. (1939).