Pilistvere

[Kivid Röstla küla, Otsa mäel]
Sillaehitamine Võrtsjärvele
Kord tahtnud Sarvik ühe sepa hinge endale. Nad leppinudki mehega kokku. Sarvik tahtnud mehe vasaku käe nimetsesõrmest kolm tilka verd. Mees pole muidu lubanud, kui tehku Sarvik öösel enne kukelaulu sild üle Võrtsjärve. Sarvik olnud nõus ja hakanud silda tegema. Läinud üle Põstla külas asuva Otsa mäe, kui Sikasarve kukk laulnud. Sarviku kott rebenenud lõhki ja kivid kukkunud maha. Leping olevat jäänud kirjutamata ja Sarvik sepa hingest ilma. Mägi olevat nagu kividega üle külvatud.
ERA II 238, 224/5 (3) < Pilistvere khk., Vana-Põltsamaa v., Annamõisa as. < Põstla k. - H. Susi < Eva Susi, 79 a. (1939).

[Kivivare Pilistveres Päppe toa taga]
Ennu Enn olnud pajupõõsas parast Mälasti murru sõjast kaelast saatik vee sees. Ja näinud, et Vanatont tulnud metsast välja ja võtnud suure hulga kiva põlle sisse ja hakanud üle jõe tulema, aga põllepaelad läinud katki ja kivid läinud maha. Ei ole saanud siis Maalastisse viia ja need kivid jäänudgi sinna jõe äärde. Ja see kivivare on praegu Päppe toa taga maas, suur hunik kiva.
E 29110 < Pilistvere khk., Kõo v. - J. Keller < Mari Kärsten (1896).

[Kivivared Pilistvere kihelkonnas]
Võrtsjärv olla vanal ajal kuni Pilistvere kihelkonda Vitsjärve või Virtsjärve külani ulatanud, millest see küla veel oma nime olevat saanud. Selle küla hommiku-lõunapoolne külg puutub ühe suure soo külgi, mis ka Võrtsjärve ümber seisva soodega ja madalustega ühte lähab; see olla kõik vanal ajal järv olnud. Nõnda oli Vanapaganal järv olnud. Nõnda oli Vanapaganal asja küll ka sääl mail kive korjata ja sildasi teha. Esimene kivivare on Imavere vallas Tamme külas Sootsa talu põllu sees, teine ja kolmas Eistvere vallas Taadikvere küla põllu pääl, neljas Kabala valla Kurla küla Villemi talu ja viies Määru talu põllu sees, kuues Kõo tuuleveski ligi ja seitsmes Venevere küla juures. Viis varet on Kabala Arkma küla välja pääl ja üks õite suur vare 7 versta säält eemal Villevere küla Siimu talu põllu sees. Kõik need varemed olla Vanapagana enese ja tema tütre korjandused, kellest viimne ka oma põlle sees Võrtsjärve sildade tarvis kive kokku kannud; aga kus tema põllepael olevat katkenud, sinna olevat siis ka kivivare maha jäänud.