Nissi

[Kivi Ruila mõisa põllul]
Vanapaganal olnud väga kade meel, kui Oleviste kirikut oli ehitatud, ja oli pidanud nõu, kuidas seda lõhkuda. See oleks olnud tal väga võimalik, aga ta ei julgenud ligi minna. Siis otsis ta hää lingu ja selleks paraja kivi ning hakkas viskama. Lingupael läks katki ja kivi kukkus ennem maha Ruila mõisa põllule. See on praegugi veel seal.
ERA II 226, 161 (1) < Nissi khk., Laitse v., Vansiküla < Pajaka k. - L. Eelmaa < Tiina Tui, 67 a. (1939).
Vt. HVM I, muist. 66, 96, 322 B, D.
HVM II, Rahvajutud Olevist, muist. E1.

[Kivi Keila kiriku pihta]
Vanapoiss või vana hingevaendlane visand suuri kiva. Üks läind Ruila mõisa väl'lale. Ta taht Keila kiriku torni maha visata, põle sallind seda. Aga kivi kukkund sinna maha, põle jäksand Keilasse visata. Seal kivi otsas on auk nägu pada. Vanapoiss keet inimesi seal sees.
ERA II 27, 527/8 (26) < Nissi khk., Riisipere v., Harku k. < Kernu v. - R. Põldmäe < Villem Simson, 71 a. (1930).
Vt. Jälgedega kivid, muist. 383; HVM I, muist. 66, 69, 322 B ja D; HVM II, Rahvajutud Olevist, muist. 1 E1.