Mustjala

Vanapagan pidand kirikuuksed kinni panema. Suure kivi viind. Kukk oli lauland. Ma´p tee, kus see oli olnd.
RKM II 74, 309 (1) < Mustjala khk., Võhma k/n., Võhma k. < Panga k. - R. Põldmäe < Juri Meri, 83 a. (1958).

Kogula kivi on siin mede metsas - 10 sülda ümber, kolm sülda körge. Vanapagan toond teise Paadlast Kogula mäelt; pidand Pidula talli ukse ede tooma. Kukk hakkand aga laulma, pöllepaelad läind katki ja kivi jäänd metsa. On praegugi seal.
KKI 10, 175 (31) < Mustjala khk., Kõõru k. - A. Hameri ja Ü. Tedre < Jaan Alas, 82 a. (1949).

Siin on Vanapagana kivid, kolm kivi on, Kuusiku pöllal on üks, Rakka metsas teine, Pistli pöllal on kolmas. See kolmas on katki läinud. Taht möisa ukse ette panna. Pöllepael läind katki.
KKI 10, 209 (3) < Mustjala khk., Pidula k. - A. Hameri ja Ü. Tedre < Aleksander Mark, 52 a. (1949).

KKI 10, 138 (5) < Mustjala khk., Abula k. < Kihelkonna khk., Ranna k. - A. Hameri ja Ü. Tedre < Sander Õunapuu, 71 a. (1949).
Vt. HVM II, muist. 165 B.

[Kihelkonna kirik]
Vanasti tahetud ju Kihelkonna kerikut Mustjalga ehitada. Aga mis päeval tehtud, öösel Vanapagan seda lammutand. Eks siis pandi paar musti härgi öösel kivikoormaga minema. Härjad läksid ikka omapead. Ja kuhu nad seisma jäid, sinna ehitati kerik. On praegugi veel seal. Seal, siis pöle jöund pääval nii palju ehitada, kui ööse juure kasvand.
KKI 10, 169 (20) < Mustjala khk., Kööru k. - Ü. Tedre < Jaan Alas, 82 a. (1949).

[Järve tühjaksjoomine]
(Vrd. AaTh 313)
Kord tahtnud Vanakuri Järise järve tühjaks juua. Ta ütelnd poistele: "Kinnitage punni, kinnitage punni!" Ta käskinud seda perseaugu ette panna. Joond ja joond, kuid löönd siis lõhki. Ei tea, kas tahtis kalu kätte saada või miks ta jöi.
KKI 11, 80 (33) < Mustjala, Võhma k. - V. Kuut < Leen Õunpuu, 74 a. (1949).

Vanakuri läks ühekorra Järise järve tühjaks jooma, tahtis kalu käde saada. Ütles poistele: