Laiuse

Kuradi jalajäljegakivi
Sadalast vallamaja poole minna, sääl Kirikuorgude pool on kivi, kus pääl on Kuradi jalajälg. Sääl kivi pääl on üks auk, ümargune, see on Vanakuradi sõrmejälg. Ma tänavu suvelgi puhastasin selle jälje mullast puhtaks. Tahtsin vaadata kui lapsepõlvemälestust.
ERA II 274, 420/1 (57) < Laiuse khk., Sadala v. ja k. - P. Tammepuu < Juulius Davel, 59 a. (1938).

[Vanapagana hobuse jäljed]
Kärde metsas on üks suur mägi, mida nimetakse Põrgumäeks, sest säält mäelt sõitvat igal vana-aasta öösel Vanapagan oma seitsmesajaaastase ruunaga. Seda kohta kardavad inimesed öösel ega julge säält mäelt alla tulla, sest siis tulevat Vanapagan vastu. Sääl on praegu näha hobusekabja jäljed. Ennem olnud need jäljed paremini ja selgemini näha, aga nüüd on nad kinni kasvand. Paljalt lohud on veel näha, mis reas tulevad mäelt alla.
ERA II 238, 567/8 (7) < Laiuse khk., Vaimastvere v., Kärde k. - O. Kuusk < Jaan Kuusk, 68 a. (1939).
Vt. Jälgedega kivid, muist. 396.

[Varandus Reasvere Jaaniorus]
(Kalevipoeg toob ära Vanapagana varanduse ja matab ta Reasvere Jaaniorgu.)
E 41960 < Laiuse khk., Laius-Tähkvere v., Reasvere m. - J. Remmelg (1901).
Vt. HVM I, muist. 387.

Kuradi jäljega kivi
Kunagi läinud Vanakurat Tähkverest Sadalasse. Näinud Kalevipoega eemalt tulemas, ehmatanud ja tahtnud ära joosta. Pööranud teelt kõrvale ning astunud tee äärde kivile. Jalg olnud Vanakuradil nii tuline, et pannud kivi sulama ja jätnud sinna oma jälje. [Jälje pikkus 10 cm, laius 8 cm. ]
TA Looduskaitse Komisjoni materjalid, Jõgeva raj. toimik. R. Haamer VII 1952.