Lääne-Nigula

Vanapagana kivid
Ähmja mõisa põllal, nii kui vanarahvas teab rääkida, peab olema olnud vana Eesti kants. Seda tunnistavad ka vareme moodu kivilademed; ja sealt maa seest on välja tulnud ahelatükka ja muid vanaaja sõjariistu. Selle kantsi kõrva on ka Vanapagan tahtnud oma kantsi üles ehitada, aga ei ole võinud. Igaüks teab, et Vanaõelus oma tööd ikka ööpimeduses teeb ja seda kõik enne poolt ööd ehk enne kukelaulu.
Juba õhtal aegsasti hakkas Vanapagan oma tööd, suur ladem kiva oli koos ja müüritöö hüüdis kiirusel, aga võtku äpardust, juba Paali pere kukk laulnud. Õelus ei raatsinud aga oma tööd nii hõlpsasti maha jätta, suures vihas visanud ta kuke poole suure kivi, et kukke ära tappa, aga kivi läinud üle. Varsti laulnud ka teise pere kukk, ka sellele saatnud Vanapagan kivijõmmaka, aga jälle kukkunud kivi enne maha. Siis laulnud kolmanda pere kukk. Ka temale sai suur kivi visatud, aga juba Vanapagan olnud nii tiitsal äraminekul, et kivi kaudu jooksnud. Need kolm kivi seisavad praegu veel seal ja sealt eemal kivivaremik. Igaüühel nende kolme suure kivil on ka isenimed. Nii pidi siis kukkede pärast Vanapagana nõu poolele jääma.
E 24616/7 (8) < Lääne-Nigula khk., Oru v., Rannaküla - J. Prooses. Trükitud: M. J. Eisen, Kodused jutud, lk. 43-44.
Vt. Kivikandja, muist. 156.
Vrd. HVM I, muist. 38 B.
Vt. ka M. J. Eisen, Eesti kohalikud muistejutud, lk. 97-98.

[Sal´vaina kivi]
Üks kivi on siin metsa taga jõe kaldal. Sal´vaina koht on seal, Sal´vaina kibi. Räägivad, et Vanapagan on visand ta sinna. Ta tahtnd Nigula kiriku torni maha visata, see on kukkund maha sinna, see kivi. Suur purakas on, sülda poolteist on kõrge.
ERA II 62, 205/6 (4) < Lääne-Nigula khk., Palivere v. ja vanadekodu - R. Põldmäe < Mart Pikkpoom, 73 a. (1933).
Vrd. HVM I, muist. 41.

Kaarnakivi