Kursi

[Sild üle Emajõe Käreveres]
Et Ulila vallas või Ulila mõisas elanud üks rikas vanapiiga, kuulus keige Tartu maakonna kui kreisile oma rikkuse poolest. Olnud ka väga imeline kitsi nii kui pigi. Kui tema kopika kätte saanud, see jäänud kui pigi külge, et miski hinna eest ühelegi välja ei annud. Siis tahtnud Vanasarviline ehk Vanapoiss ühel ööl Kärevere mõisa kohalt Emajõest teed läbi teha Ulila mõisa peale, kus see vana rikas piiga sel ajal elas, et teda sealt ära tuua. Noh, on ka kannud Vanapoiss õige hulga kiva Kärevere mõisa alla Emajõkke, nii et praegusel aegadel kaunis vaevaline lodjadega sellest Vanapoisi teest ehk, kuida tänapääv veel kutsutakse, Kärevere mõisa Ragusipealne, üle saada. Siis on Vanapoiss ühe määratu hulga kiva Kärevere mõisa välja veerde metsa rüpest maha visanud, kui kukelaulu kuulnud. Seda paika, kus see hulk kiva veel tänapääv seisab. kutsutakse Põrgurüpp.
H III 8, 28/9 (2) < Kursi khk., Laeva v. - M. Mauer (1888).

Tondiniit
Kodus olles olen kuulnud mõningaid muinasjutte ümbruskonna elanikkudelt. Üks kuuldud juttudest on tuntud Hansu ja Vanapagana lugu, kes kord võidu olevat heina niitnud. See koht, millest jutt räägib, on minu kodust umbes 3 või 4 kilomeetrit kaugel. Ta asub Laugesoos Tähtvere vallas. Mina aga elan Laeva vallas. Valdade piiriks on Emajõgi. Soo on umbes 8 km lai ja 10 km pikk ning mitmekesise kõrgusega. Mõnes kohas kasub ilus kuuse- ja männimets, kuna mõnes kohas on ainult raba, kus kasvavad ainult jändrikud männid, ruske sammal ja tumedalehelised kuremarjavarred. Sood piirab minu kodu poolt luht. Teisi kaugemaid piire ma täpselt ei tea. Luha poolt umbes pool kilomeetrit soos on suur, umbes 10 ruutkilomeetri suurune lagendik mõningate väikeste kaskede ja mändidega. Seda lagendikku nimetatakse Lagedaks Laudjaks. Luhast lagendikule läheb läbi pari kaks teed, üks lai, teine kitsas. Lai tee olevat Vanapagana kaar, kuna kitsas tee olevat Hansu kaar. Üldiselt nimetatakse seda kohta Tondiniiduks.
Käisin juhtumisi pühade ajal sealt läbi. Tee käis Vanapagana kaart mööda. Hansu kaar oll umbes tugeva mehe kaare laiune, kus kasvasid mõningad puud ja põõsad. Vanapagana kaar oll aga umbes viis-kuus korda laiem ja oll päris lage.
E 63587/8 < Kursi khk., Laeva v., Kärevere - H. Teppo (1929).

Tondiniit