Kuressaare

[Kivi Sauvere arus]

Sauvere arus on üks suur kivi. Räägitakse, et Vanapagan olla selle sinna toonud. Vanapagan tahtnud selle Kärla kiriku ukse ette viia, et rahvas enam kiriku ei pääse.
Vana toond kivi põlle sees. Põllepaelad aga läind katki ja kivi kukkund Vanapaganale varvaste peale. Vanapagan joosnud ise minema ja kivi jäänd sellest ajast sinna.
RKM II 6, 163 (10) < Kuressaare l. < Kärla khk. ja v., Nõmpa k. - L. Kuusk < Liisa Kuusk, 66 a. (1947).
Vrd. HVM II, muist. 17-21.

(Sarvik nõrkeb, kandes kivi Kaarma kiriku hävitamiseks. Kivi Uduveres.)
ERA II 233, 78/80 (2) < Kuressaare l. < Kaarma khk., Kaarmaa-Suur v. - E. Ink < Miina Ink, 56 a. (1939). Vt. HVM II, muist. 128 G.

[Kivi Kaarma kiriku ukse ette]
Kaarma kirikust
Muiste tahtnud vana Kurivaim Kaarma kiriku ust kinni panna, nii et inimesed enam sinna ei pääseks. Ühel jõululaupäevasel ööl arvanud ta heaks ust kinni panna, sest sel ajal pidi seal kõige rohkem inimesi olema kui harilikult. Siis võtnud ta ka oma naise kaasa. Kumbki võtnud ühe kivi põlle ja hakanud kiriku poole sammuma. Kui nad parajasti Kiratse küla vahele jõudnud, laulnud kukk ning Kurivaim ja ta naine kohkunud nii, et nende põllepaelad katkenud ja kivi[d] kukkunud maantee äärde, kus nad praegugi on.
ERA II 233, 17/9 (2) < Kuressaare l. - V. Anupõld < Olga Anupõld, 44 a. (1939).
Vt. Vanapagan kivikandjana, muist. 121.
Vt. ka HVM I, muist. 112 ja 113 F; HVM II, muist. 17 D ja 45.

Kiratsiküla Ristikivi
Vanapagana naine tahtnud seda kivi viia Kaarma kiriku ukse ette. Aga Kiratsilt Pärdi kukk olevat laulnud ja kivi kukkunud naise juukstest maha ja jäänudki sinna. Seda kivi on mitmel korral pildistatud ja neid pilte on olemas.
TA Looduskaitse Komisjoni materjalid < Kuressaare v. - A. Kivi.

[Hookivi]
Hookivi asub Kärla kihelkonnas umbes üks km Parila külast Kuressaare pool tee ääres. Kivi tekkimise kohta teab rahvas kaks juttu.
Vana hall hobune söönud alati peaaegu ühes ja samas kohas rohtu. Kord läinud uudishimulikud külapoisid hulgakesi vaatama, mis imeloom see õige on. Üks poistest öelnud:
"See on tõesti Vanapagana hobune."
Hobune muutunud kohe halliks kiviks, kes nüüd poolest saadik maa sisse vajunud on.
ERA II 232, 588 (18) < Kuressaare l. < Kaarma khk., Suur v., Murati k. - O. Erelt < Sander Meister, 59 a. (1939). Vt. HVM II, muist. 92.

ERA II 255, 563/74 (1) < Kuressaare l. - T. Luks (1939).
Vt. HVM II, muist. 162 B.