Karuse

[Vanapagana linn Puantse külas]
Hiie Ringapealne
Karuse Puantse küla Jaagu ja Karjuse talu vahel on õige kivine moräänmäeselg. Kivide seas on ka 6 ringi umbes 6 m diameetriga. Esimese ringi (Jaagu talu poolt) keskel on pihlakas. Vanasti olnud selle asemel veel suur pihlakas, mille alla ohvreid tood. Ringal on üks suure auguga kivi (auk umbes niisugune kui Tartu Toomel, kuid rabakivis), millele ka vakk rahu ohvriks tood. Jaagu talu õues, umbes 100 m Pingast S pool on suur mitme auguga ohvrikivi (väiksed augud). Ringale tahtnud Vanapagan linna ehitada ja vedand kivid kokku. Kibiste kukk laulnud ja Vanapagana linn jäänd veel koidu eel pooleli. Ta vihastand ja otsind kõik taskud läbi, et midagi leida, millega Kibiste kukke visata, ja leidnud viimaks ühest taskust liivatera ja visand sellega. Visand aga väga tugevasti ja liivatera läind üle Kibiste toa Kibiste põllule, kus ta alles praegu seisab. Liivatera on üle kahe m kõrge ja 3-4 m pikk graniidimürakas.
Teisendi järele visand Vanapagan selle kivi Järise küla ligidalt Tuuleveski mäelt, kuhu ta ka linna tahtnud ehitada.
E 53791/2 < Karuse khk., Puantse k. - A. Tiitsmaa < Madli Kirves ja A. Seig (1923).

[Tee Äila sohu]
Vanapagana toodud kivi
Paatsalu vallas Pendi-Jaani põllul on suur kivi. Rahvasuu räägib, et selle kivi olla Vanapagan maha pillanud, kui ta tahtnud kivi viia Aila sohu, et sinna kõva teed teha. Jõudnud kivi praegusele asukohale, kirenud aga äkki Kaera talu kukk ja suure rutuga põgenema hakanud Vanapaganal lennanud kivi sülest maha. Praegu on olemas sääl lähedal ka Kaera talud, kuskohas vanarahva jutu järgi kirenud kuked.
ERA II 227, 627/9 (11) < Karuse khk., Paatsalu v., Vatla as. < Lõo k. - M. Kapten < Mari Kapten, 42 a. (1939).

[Kivi Paatsalus Reinu karjamaal]
Lõo külas Paatsalu vallas Reinu talu karjamaal on suur must kivi. Vanemad inimesed teadsid rääkida, et Vanapagan tahtnud seda kivi kuhugile silla ehitamiseks viia. Jõudnudki kivi praegusele asukohale, läinud Vanapagana põllenirud katki ja kivi kukkunud maha.
ERA II 227, 665 (24) < Karuse khk., Paatsalu v., Lõo k. - M. Kapten < Ado Aumann, 80 a. (1939).

Vahade kibid
Need siinsamas Köidama põllus. Ennevanast inimesed rääksid, et olla pulmasaja, et olla Muhust tuln. Ees pidi aumees olema. Kaks pulmasada olla vastamisi juhtun ja ära kibistan. Üks (kivi) sängi moodi, seda üitsime Kurjavaimu säng.
ERA II 298, 412 (1) < Karuse khk., Paatsalu v., Paluma k. - R. Viidalepp (1936).
Vt. Vanapagana magamisase, muist. 369-372.

Läänemaal Karuse v. Virtsu orus Silla allika lähedal.
TRÜ geoloogia kat. SRA - V. Reiman (1939 (?)).

[Kivid Kasari külas]
(Vanapoiss tahab silda ehitada üle Laiküla soo, kukk laulab, vihaga viskab Vanapoisi naine kukke kiviga. Kivil on käease.)
Veske 2, 283/5 - G. Vestermann.
Vt. muist. 191 A.