Kanepi

[Vanakurja kirik Erastvere pargis]
Vanasti oli hakanud Vanakuri omale kirikut ehitama Erastvere parki. Ta on hakanud oma pükstega kive kandma, aga kui tema tulnud esimese seljatäiega, siis oli kukk korraga laulnud, siis visanud Vanakuri kivid maha ja põgenenud. Sinna on järgi jäänud suur kivihunnik, mida näha veel praegu.
ERA II 243, 82 (11) < Kanepi khk., Erastvere v., Mäe k. - V. Arras < August Arras
(1939).

[Vanapagana linn Kanepi Koorastes]
Kanepi Koorastesse tahtnud Vanapagan linna ehitada. Hakanud ehituse jaoks kiva korjama. Kivid pannud hõlma sisse. Saanud juba hulga kiva kokku, kui äkisti kukk laulnud. Suure varinaga sadanud kivid hõlmast maha, Vanapagan ise aga pannud plehku. Kohta, kuhu Vanapagana kivid maha sadanud, kutsutakse Varetepaluks.
E IV 24 (78) < Kanepi khk. - M. J. Eisen < Raid.

[Vanapagana linn Kanepi Karaski külas]
Varbuse Hurmi piirijoonel asub kivi nimega Laikivi, mis vanal ajal rahvajutu järgi olnud ohvrikivi.
a) Alamusti kõrtsi maa peal asub suur kivi, kuhu olnud Peeter I ratsahobusega üles sõitnud, millest on jäänud märgiks hobuseraua jälg kivile.
b) Karaski külas Tigaste ja Alajuusa maa peal on kolm kivivaret, mis Vanajuudas olevat toonud - kolm püksisääre täit kive. Visanud kolme kohta laiali. Ühe Tigaste talu maa peale ja Alajuusa maa peal. Neist kivest tahtnud ta linna ehitada.
ERA II 246, 103 (4) < Kanepi khk., Kõlleste v., Hurmi k. < Karaski k. - V. Soldan < Johan Soldan, sünd. 1861. a. (1939).
Vt. Jälgedega kivid, muist. 397.

Juusa kivivare (kalme) tekkinud sedaviisi, et Vanajuudas viinud mingisuguse ehituse jaoks püksireite[s] kiva. aga kui ta Juusa kohale jõudnud, laulnud kukk ja kivid langenud sinna maha.
Teisendi järele tahtnud Kalevipoeg Juusale linna ehitada ja vedanud selleks kiva kokku, aga mingisuguse põhjuse pärast jäänud linn ometi ehitamata.
E I 8 (29) < Kanepi khk. - M. J. Eisen < V. Raid. Vt. Kalevipoja linn, HVM I, lk. 565 (kommentaar).

Palo- ja Küläjärv
Vanast olnu Küläsuu asemel järv, kedä Küläjärves kutsutu (Karaski vallan). Külänaise käünüvä ütteviisi lastemähkmit järven mõskman. Järvel saanu aigumüüda villand - ehk küll ütessa kõrd üüpäävä seen vesi puhastas, siski olnu Küläjärve vesi iks must ja ta tahnu pakku ära minna. Ütel pääval tõsnu ta üles pilvi poole, lännu tävest kolm versta põhjahommogu poole ja lasknu ennast sinna palomaa pääle maha, kost tälle ilosa liivatse veere saanuva ja Palojärv nimes. Küläjärve asemale saanu suu, keda Küläsuus kutsutas, kohe viirde Vanapagan endale linnategemise aigu, kelle kivve tälle luba paljat õdagu poolsel üül, enne kikka kirgmist kanda lubatu, püksiseere tävve kivve puistanu, sest et kikas külän juba kirgnu, kelle pääle Vanapagan plagama pistnü.
H II 32, 506/7 (5) < Kanepi khk., Vana-Piigaste - J. Väggi (1890).

[s] kiva. aga kui ta Juusa kohale jõudnud, laulnud kukk ja kivid langenud sinna maha.