Järva-Madise

[Soolase veega allikas Araperes]
Arapere asunduse maa-alal on soolase veega allikas. Rahvajutu järele on säält allikast läinud Vanapagan põrgu. Kord kange äikse ajal hüpanud Vanapagan allikasse, et pääseda rutem põrgu, sest Vanapagan kartnud koledasti müristamist. Hüppamise tuhinas oli unustanud püksid ja need tõusid ülesse. Viimaks vajusid püksid põhja ja kätte ei ole neid keegi saanud. Mispärast vesi on soolane, arvatakse, et see tuleb põrgust.
Allikas asub Järvamaal Albu vallas Peedu külas.
ERA II 219, 441 (14) < Järva-Madise khk., Albu v., Peedu k. - H. Loog < Carlotte Loog, 47 a. (1939).

Arabere asunduses asub soolase veega allikas. Vanarahvas räägib, et kord hakanud müristama ja Vanapagan seda kartes joosnud allikasse. Ta ise pääsenud küll eluga, kuid püksid jäänud allikasse. Seepärast ongi allika vesi soolane.
ERA II 219, 454 (3) < Järva-Madise khk., Albu v., Peedu k. < Tartumaa - A. Järviste < Gustav Aalde, 49 a. (1939).