Hiiumaa

Vanapagana kivi
Kivikuhast kiriku (Pühalepa kiriku) poole minna, seal on üks suur kivi tee ääres pae peal.
Et Vanapagan on seda visan Õunaku mäält – see siin Käinas mere ääres. Tahtn kiriku pihta visata, aga on kõrva läin.
Vanapagan tuln siis ise ratsahobusega vaatama, kus kivi läin. Ja sellest olle siin Vanapagana hobuse jälg jään pae sisse.
Neid kivisi oli kolm tükki oln, aga ma kõiki ei tea.
KKI 23, 9/10 (16) < Hiiumaa, kolhoos "Võit" – R. Viidalepp < August Daum, 68 a. (1954).

Suur kivi
Ingevainlane on viskan, see Vanasaadan. Et see suur kivi, mis keriku juures on, Pühelepa keriku juures, et tema on viskan, tahtn kerikut maha vesata. Ei pöle tahtn seda, et jumalasöna kuulutse. Ja see kivi on tal oln vestitaskus. Ja ratsahobusega vaatama tuln, ja hobuse jalajälg on seal kivi juures pae sees oln.
KKI 23, 20/1 (1) < Hiiumaa, Hellamaa k. – R. Viidalepp < vanaperenaiselt Kreivas, 70 a. (1954).

Pühalepa kiriku ehitamisest
Pühalepa kirikut on tahetud ennem Kuri maile teha, kus praegu Kuri kirik on. Mis päeval on tehtud, see on öösel maha lõhutud. Sinna ei saadud kirikut teha. Siis pandud kaks härga vankri ette ja raudkivi peale. Härjad lastud lahti, ja kuhu nad seisma jäävad, sinna pidi tehtama kirik. Härjad läinud Suuremõisa ligidale ja jäänud lepa taha kinni. Sinna hakatud ehitama kirikut. Seepärast nimetatakse teda Pühalepa kirikuks. Seal pole enam müürid maha langend. Vanapaganal oli kade meel ja tahtnud maha lõhkuda. Õunapuu mäelt oli visanud kiviga, aga ei ole pihta läinud. Kivi ka praegu kiriku ligidal.
EKRK I 5, 117/8 < Hiiumaa, Lõpe k. – H. Kala ja E. Priidel < Juhan Kivistu, 72 a. (1954).

Vanapagana kivid
Vanapagan toon pöllega need kivid sinna. Et pöllepael läin katki, sellest see Kivikuhi.
Vanapagan tahtn ära lõhkuda kiriku. Aga pöllepael oli katki läin, pöle saan kiriku juure ühti. Kivid kukkun enne maha.
KKI 23, 11 (1) < Hiiumaa, Suuremõisa, kolh. "Võit" – R. Viidalepp < Anna Daum, 60 a. (1954).

Palade kivi
Palade kivi asub Partsi ligidal. Selle kivi sees on jalajäljed ja istumise ase. Räägitakse, et seal on istunud Vanapagan.
EKRK I 5, 114 < Hiiumaa, Lõpe k. – H. Kala ja E. Priidel < Juhan Kivistu, 72 a. (1954).