Haljala

[Kivi kabeli pihta]
Odakivi Turbaneeme otsas meres, kellega Kurat Juminda ja Loksa kabelit puruks püüdand, aga ei ole vaene mees saand külge ja lauland:
"Osutasin Odakivi,
paiskasin ka Painuva,
ei saand külge kellele."
ERA II 153, 545 (32) < Haljala khk. - H. Länts.
Vt. HVM I, muist. 21, 22.

Kuradi kirikuehitus
Vanakurat tahtnud kord üht vaga mehe tütart omale naiseks, läinud isa juure tütart kauplema. Vaga mees öölnud:
"Muido ma oma tütart sulle ei anna, kui et sa senna kõrge mäetipu otsa ühe ööka raiutud kivist kiriku ehitad!"
Vanakurat hakanud üks õhto tööle, teinud poole ööni tööd, ei ole enam kui natuke üle poole müüri valmis saanud, kukelaul olnud oodata. Kurat näinud, et enam kirikut valmis ei saa, seepärast hakanud müüri lahutama. Loopinud kivid mää otsast alla. Kukk laulnud, müüri lahutus jäänud pooleli. Need järelejäänud müürid peavad praegu mää otsas alles olema, määalune peab kivi täis olema, kõigil sõrmejäljed külles, kust Kurat kinni võtnud, kui müüri lahutas. Nii jäänud kosjakaup katki, Kurat ei ole ennast enam seal näitanud.
E 21386 < Haljala khk., Metsiku - D. Pruhl < G. Loorman (1895).

[Kivi Võhma ja Tammispä vahel]
Suur kivi Võhma ja Tammispä vahel metsas, ümmargused eesli jala moodi ja pikergused inimese jala moodi jäljed. Kui kivid pehmed olnud, seisnud Vanakurat kivi otsas. Inimese jäljad esimistest jalgadest ja eesli jäljad tagumistest jalgadest sinna kivi sisse.
ERA II 153, 911 (10) < Haljala khk. - H. Länts.

Suur kivi Tammispä ligidal Palmse metsas, kus sest ajast kui kivid pehmed olid, Kuradi jäljed järele peavad olema. Esimisest jalgadest on inimese moodi jäljad ja tagumistest jalgadest eesli moodi jäljad.
[---] Metsajumal ajanud oma lendava hobusega selle kivi otsa. Eesli moodi jäljed on lendava hobuse jäljad ja inimese moodi jäljad on metsajumala enese jäljad.
ERA II 153, 546 (36) < Haljala khk. - H. Länts.

[Kuradi jalakanna augud]
Vist järk, kui veel kivid pehmed olid ja Kurat jalakannaga augud kivide pääle keeritas. Neil aukudel näib aga rajakivi märkide tähendus olema.
ERA II 198, 74 (3) < Haljala khk. - H. Länts.

Kuradi kirikuehitus