Emmaste

[Kivi Käina kiriku pihta]
Saaremaalt tulnd Vanapagan ja tahnd Käina kerigut maha viskada. Kivi kukkund kääst enni maha. Orjagu juures meres praegu see suur punane kivi.
ERA II 254, 327 (3) < Emmaste khk. ja v., Mänspää k. - E. Ennist < Andrus Mäns, sünd. 1864. a. (1939).
Vt. HVM II, muist. 6.

[Vanapagan viskab Saaremaalt kive]
Vilima karjamaal ja heinamaal on suured kivid, teine teise tee ääres. See kivi, mis on karjamaal, selle nimi on Raisakivi ja karjamaa on Raisakoppel.
Heinamaa kivi nimi Allkivi ja heinamaa oma nimi on Allheinamaa. Heinamaa on saanud nime sellest, et kivi on heinamaa allotsas. Aga seda ei tea keegi, millest on saanud nime karjamaa.
Metsas on ka kivi, Selle kivi nimi on Unikivi. Nime on saanud kivi sellest, et kui keegi paneb kivile magama, see jääb magama igavesti.
Need kivid, mida vanarahvas räägib, on saanud Vanapaganast, et Vanapagan on need kivid visanud Saaremaalt. Need kivid on olnud kõige suuremad ja sellepärast läinud kõige kaugemale.
ERA II 229, 601/2 (9) < Emmaste khk. ja v., Haldi k. - A. Puss < Joonas Puss, 53 a. (1939).

Tondi taskukivi
Reigis Isabellas on väga suur kivi. Seda kutsutakse Tondi taskukiviks. Selle kivi pannud Vanapagan korra tasku. Ei tea, kuhu ta tahtnud sellega minna ööpimeduses. Vanapagana õnnetuseks hakanud Isabella kukk laulma. Kohe kärisenud Vanapagana tasku katki ja kivi kukkunud taskust maha. Sest ajast peale seisab ta seal.
E XII 54 (178) < Emmaste - M. J. Eisen < Meiusi.

[Vanapagan viskab Saaremaalt kive
]

Tondi taskukivi

[Kivi kiriku ukse ette Saaremaal]
Kord tahtis Kurat Saaremaal kiriku ukse taha kivi veeretada. Parajasti, kui ta suure kiviga kiriku ukse poole oli minemas, laulis tee ääres kukk:
"Veta kivikandja kinni-i-i!"
Kohe kukkus kivi maha ja Kurat kadus.
ERA II 9, 152 (36) < Emaste khk., Sõru k. < Käina khk. - M. Meiusi < Mihkel Pommerants, 74 a. (1928).
Vrd. HVM II, muist. 17-21.