Ambla

[Kivid Vilima külas]
Reigi kihelkonnas Kõrgessaare vallas Vilima külas Vilima talu maa pääl on kaks õige-õige suurt kivi. Vanapagan läinud hommikul vara läbi heinamaa ja kaks kivi olnud vestitaskus. Vilima talu kuked hakanud laulma. Vanapagan jooksnud kiiresti ja kivid kukkusid maha, üks ühele, teine teisele poole teed. Rahvas hüüab neid Vanapagana kivideks.
ERA II 219, 289 (12) < Ambla khk., Lehtse v., Näo k. < Reigi khk., Kõrgessaare v., Suureranna k. - A. Rumberg < Linda Aljas, 24 a. (1939). Vt. Kivid Kõpu kabeli ukse sulgemiseks, muist. 103.

[Kivi Prümli külas]
Kui Pikker jälle Vanapagana peale jahti pidanud, polnud Vanapaganal kusagile peitu pugeda. Eks pugenud siis suure kivi alla. Pikker sihtinud kivile külge. Kivi asub Prümli küla Andrekse talu põllul, millest pikne on suure tüki küljest ära löönud.
ERA II 220, 441 (9) < Ambla khk. ja v., Prümli k. - Õ. Saluste < Rein Saluste, 52 a. (1939).

[Ambla kirik]
Sial me metsas on üks kõrge kiviküngas, sinna pidatud siis muiste Ambla kirik ehitatama, aga va Sarviline luapind üesse need kivid jälle laiali.
Ehitati siis Amblasse. Ei osatud nime panna. Ühekorra õpetaja talli nurga tagant allikast tuld härg vällä ja ammund ikke et: "Ambluh!" ja "Ambluh!". Siis saadud se nimi, et Ambla.
EKRK I 35, 217 (23) < Ambla khk., Prümli k. - A. Krikmann < Marie Raude, 77 a. (1960) = EKRK I 35, 447/8 (10).