HIIDUDE VARANDUS

[Varandus Reasvere Jaaniorus]

(Kalevipoeg toob ära Vanapagana varanduse ja matab ta Reasvere Jaaniorgu.)

E 41960 < Laiuse khk., Laius-Tähkvere v., Reasvere m. – J. Remmelg (1901). Vt. HVM I, muist. 387.

[Varandus Tõrikse hauas]

(Vanapagan toob Kalevipoja põhjata kaabu täiteks kulda Mõnnaste jõest Tõrikse hauast.)

ERA II 229, 131/2 (70) < Haapsalu < Viljandi khk., Viiratsi v., Mustapali k. – E. Jürine < Tõnis Jürine, 66 a. (1939). Vt. HVM I, muist. 393.

634.

[Urvaste kiriku kellad]

A.

Kirikukellad

Kord löönud Kurat Urvaste kirikutornist kellad Uhtjärve. Need olevat seal praegugi näha ja peegelduvat päikesepaistelisel ilmal järve pinnal. Kord tahtnud inimesed neid kelli järvest välja kiskuda. Nad võtnud ka härjad appi. Siis, kui kirikus oli jumalateenistuse aeg, olid kellad ikka kerkinud veepinna poole, aga kui lõppes jumalateenistus, langesid ka kellad tagasi järve põhja. Inimeste töö oli tagajärjeta ning kellad on ikka Kuradi meelevalla all.

ERA II 243, 289 (12) < Urvaste khk., Vastse-Antsla v. – A. Maalik < Mari Kapp (1939).

B.

Kerkokellad

Kord oli Vanapagan tahtnu ära varastada kerkokelli. Ta oli roninu torni ja võtnu kella selga ja tulnu tornist maha. Aga komistas natuke, kellad kukkusid seljast maha ja hakkasid hirmsa kolinaga mäest alla veerema. Vanapagan jooksnu järele, et püüda kelli kinni. Aga kellad veeresid otse nina eest Uhtjärve. Küll Vanapagan otsnu mööda järve, aga es löidnü midagi. Ja nii jäidki kellad Uhtjärve ja seisavad seal praegu.

RKM II 60, 597/8 (11) < Antsla raj., Urvaste k/n. – K. Antsov < Marie Mölder, 64 a. (1956).

C.

Kunagi olid tikkunud vanakuradid Urvaste kiriku kallale. Nad ei saand kuskilt Urvaste kirikule sisse, siis olid roninud Urvaste kiriku katusele ja olid päästnud kirikukella tornist lahti ja olid visanud järve. Nüüd iga jaanipäeva õhtul, kui hämaraks läheb, olevat Urvaste kiriku juures asuva Uhtjärve põhjas kuulda kirikukella helinat ja iga selge ilmaga olevat näha järvel ka kella ise.

RKM II 72, 233 (1) < Urvaste k/n. – H. Melzar < Alviine Paju, 86 a.

635.

[Rahapada Vana-Karistes]

(Vanakurjal on Vana-Kariste järve taga soos rahapada, mida ta segab.)

RKM II 23, 569/70 (8) < Saarde khk., Tihemetsa – S. Karro < Jaan Puusepp, 80 a. (1950). Vt. muist. 593 A.