KIVID VAENLASTE PIHTA

12. [Kivid vaenlaste pihta]
A.
Tõll Suurel mäel rookis kõik kivid välja ja viskas vainlasel vastu silmi. Üks nii suur, see kukkund enne maha, pole suutand visata mitte, see on Otsa pöllal. Mere poolt ikka rahva röövijad tulid. Tõll oli see kaitseja mees. Suurelt mäelt vaatas, säält nägi kaugele.
RKM II 74, 600 (l) < Kingissepa raj., Kihelkonna k/n., Vedruka k. — S. Lätt < Kaarli Niitsoo, 80 a. (1958). Vrd. ka: Kivid kirikute pihta, muist. 11 B.

B.
Paasigu mets on kivisid täis, see puhas Tõllu visatud. Suure nortsi sees olid kivid ning üle teiste rookind vaenlastele vastu silmi. Ta käis Hiiumaalt kaapsud toomas. Tämal oli see meri nii madal.
RKM II 74, 601 (3) < Kingissepa raj., Kihelkonna k/n., Vedruka k. — S. Lätt < Kaarli Niitsoo, 80 a. (1958). Vt. muist. 11; Vete sügavused, muist. 139; Kapsaste toomine Hiiumaalt, muist. 158.