KIVID VANAPAGANA (TÕLLU) PIHTA

2. [Kivid Vanapagana pihta]
(Tõll viskab kiviga Vanapaganale järele. Kivi kutsutakse Raka kiviks, sest langes Raka metsa.)
ERA II 230, 623/5 (6) < Kihelkonna khk. ja v., Pidula as. — V. Riis < Tiina Malk, 68 a. (1939). Vt. muist. 116 C; Allikate tekkimine, muist. 115 I; Võitlus Vanapagana vastu, muist. 161—166.

(Suur Tõll viskab üle väina Vanapaganat liiva ja kruusaga.)
ERA II 227, 469/73 (3) < Hanila, Mässu v., Üllaste k. — A. Kelder < Ann Puusepp, 75 a. (1939). Vt. Mägede tekkimine, muist. 101 A.

3.[Vanapagana kivid Tõllu pihta]
(Vanapagan loobib Suurt Tõllu kividega.)
RKM II 74, 168/9 (3) < Kingissepa raj., Kihelkonna k/n. — R. Põldmäe < Marie Malk, 59 a. (1958). Vt. muist. 116 I; ka: Maapinnavormid, muist. 100, 108; Tõllu kodu, muist. 150. Vrd. Vanapagana kivid Leigri pihta, Leiger, muist. 1.

4.[Kivid Tõllu pihta]
Hiiu loobib kividega Tõllu Pühasse, kivid Püha kirikust 7 versta eemal. TRÜ geoloogia kateeder. SRA.

5. [Vanapagan tahab tappa Suurt Tõllu]
Aruhein soovitas meil matkata Mätasselja külla, kus me põldudelt võivat leida suure kivi, millest tema teadvat ainult seda, et kivi Vanapagana käest kukelaulu ajal maha kukkunud, kui too tahtnud tapma minna Suurt Tõllu.
EKRK I 16, 232 (23) < Kingissepa raj., Kärla k/n., Mätasselja k. — V. Ahas ja K. Mölder (1957). Vt. Võitlus Vanapagana vastu, muist. 161—166; Mätasselja kivi kohta ka muist. 51; Vanapagana kivid Tõllu pihta, muist. 100; Kivid Leigri pihta, Leiger, muist. 1.