KUMMITAVAD KOHAD

Tondi kohad
Saaremaal on iseäralikka tondikohti. Üks sarnane on Tõlli lepik Kärlas, seal lepikus nähti tihti tonti. Kihelkonnas on lage mererand. Seal on mu isa tonti näinud. Esmalt silmanud tuld merel, pärast tulnud tuli vankri alla.
E I 52 (367) < Kärla — M. J. Eisen < Jakob Mändmets.

A. Suure Tõllu mäng
Seda mängiti sel ajal, kui ma ise laps oli. Mängijaid oli ükskõik kui palju. Üks oli surnud, pani ennast pikali maha. Teised käisid selle ümber ringi ja laulsid: «Tillu-Tõllu, tõuse üles, sõda Sõrvemaal!» Kolm korda käisid ringi, siis Tõllu tõusis ülesse, vaatas, pole sõda olnud, jäi jälle magama, teised kordasid laulu. Kaks korda Tõllu tõusis istuli ja vaatas. Kolmanda korra ajal kargas üles ja asus teistele järele. Kelle ta kätte sai, see jäi Tõlluks ja mäng kestis edasi.
RKM II 5, 349/50 (23) < Muhu, Hellamaa v., Simiste k. — M. Kolk < Ekaterina Vipp, 58a. (1947).
Trükitud: A. Kalamees, Eesti rahvamänge, lk. 11 (8).

B
. Tõllumäng
Seda me mängisime väikselt. Üks laps võeti käte peale — see oli surnud Tõll, seda tassiti käte peal ja pandi kuskile maa peale. Siis võeti käest kinni, tehti ringmängi ümber ja lauldi: «Tõll, Tõll, tõuse üles! Sõda Sõrve sääre juures!» Ei mäleta enam, kuidas edasi läks.
KKI 27, 250 (2) < Muhu, Kapi k. — A. Schmuul < Liina Kivimägi, sünd. 1912. a. (1959).