VANAPAGANA JALAJÄLG

87. Vanapagana j ala j alg
A.
Kapsaaia taga sinisel kivil on Vanapagana jalajälg. Küla vanemad inimesed räägivad, et Vanapagan ja Suur Tõll käinud võidu Ruhnust kapsaid toomas. Kapsaaiast läbi minnes naljatanud Suur Tõll: «Näe, Vanapagan kaotab kapsad äe!» Vanapagan põgenenud, kuid jätnud jalajälje mälestuseks.
ERA I 6, 371 (4) < Püha, Pihtla v., Suure-Rootsi k. — E. Päits < Viiu Suurpere, 75a. (1939). Vt. muist. 55; Kapsaste toomine Ruhnust, muist. 156.

B.
Ühes kohas heinamaas siin mere ääres oli küll üks lai must kivi, üteldi, et vanamehe — mul ei tule nimi tal meelde, Vanatont või Vanakurat või —, et selle jälg oli, suur auk oli kivi sees.
(Tütar, kes tuleb tuppa ja kuuleb, et ma tahan seda laia kivi näha:) Räägivad, et Suure Tõlli jälg pidi seal olema. (Ema:) Näh, mis ta nimi oli, mul ei tulnd nimi meelde.
RKM II 86, 90/1 (l) < Kingissepa raj., Pihtla k/n., Suure-Rootsi k. — E. Liiv < Tiinu Suurpere, 82 a. ja tütar Miina Lepik, 55 a. (1959).

88. [Vanapagana hobuse jalajälg]
(Vanapagan tuleb vaatama, kas Tõll on Pühalepa kiriku puruks visanud., Kirik on terve, Vanapagan vihastub, ümber pöörates jääb hobuse jalajälg paesse.)
ERA II l, 548/9 (3) < Pühalepa, Suuremõisa v.. Kuri k. — P. Ariste < J. Nurk (1928). Vt. Kivi Pühalepa kiriku pihta, muist. 9 C; Tõllu hobuse kabjajälg, muist. 86.