KIVID LAEVADELE ETTE

61. [Piret kannab kive laevadele ette]
Kivitoomine
Kotlani saare mihed olid vanal ajal Pöide kirikut ehitanud ja Suur Tõll teinud kirikut, aga see ei olnud Suure Tõlla meele pärast olnud, et Kotlandi saare mehed ka kirikut tegid. Suure Tõllu naine oli suure kivi põlle sisse pannud ja hakkanud sellega Undva poole minema, et seda suure laevatee pääle viia, et Kotlandi mehed kevadel koju minnes kivi otsa sõidaksid. Selle kivi pidi ta öösel tooma, aga läks hiljaks ja Lõuka talu kukk laulis juba hommikut, siis katkesid Suure Tõllu naise põllepaelad ja kivi kukkunud maha ja on sääl tänapäevani. Ja see kivi on 4—5 sülda kõrge ja on heinakuhja-kujuline.
ERA II 230, 123 (l) < Karja < Mustjata khk. ja v., Kugalepa k. — E. Väärt < Aleksei Väärt, 72 a. (1939).
Pöide kiriku ehitamisest vt. muist. 44 D, 99. 135.

62. [Pireti kivi inglaste laevadele ette]
(Piret tahab viia kivi inglaste laevasõiduteele ette. Kukk laulab, põllepaelad lähevad katki.)
E 60724/5 (7) < Mustjala, Võhma k. — T. Kaljo < Eeva Mahl, 70 a. (1927). Vt. Pireti kerisekivi, muist. 49.