KIVI MÕISA UKSE ETTE

42. [Kivi Pidula mõisa ukse ette]
Kogula kivi sellepärast, et ta on Kogula Nõmmes olnud. (Tõllu) naine kandend põlle sehes ja kukk lauland ja pidand kivi tooma Pidula mõisa esikoja ukse ette. Sõmera ja Paadla vahel on olnud suur mets ja see see nõmm oligi. Aadu Akseli isa on neid puid veel näind. (Üle 100 a. aega.)
RKM II 76, 267/8 < Saaremaa — J. Laul < Värava Aadu Aksel, 80 a. (1935). Vt. Kivikandmisest ukse sulgemiseks, muist. 17—26, 39—41, 43; ka 62.

43. [Kivi Tagamõisa ukse ette]
Kes see oli toond, Tölu naine või Vanapagan või, oli Tagamöisa ukse ette selle kivi pidand tooma. Kukk hakkand laulma sedaviisi: «Võtke kivikandja kinni ää!» Siis põllepaelad pääsend lahti ja kivi kukkund maha. See kivi on Tagamöisast Pidula poole minna tee ääres Vaigu metsas paar kilomeetrit Tagamöisast. Töllu kiviks nagu kutsusid seda.
RKM 11 73, 364/5 (19) < Kingissepa raj., Kihelkonna k/n., Kõruse k. < Tagamõisa - E. Veskisaar < Marie Rauk, 70 a. (1958).
Vrd. ka: RKM, Mgn. II 114 j < Kingissepa raj., Kihelkonna k/n., Kõruse k. KM ekspeditsioon < Marie Rauk, 70 a. (1958). Vt. Kivikandmisest ukse sulgemiseks, muist. 17—26, 39—42; ka 62.