KIVIKANDMISE PÕHJUS TEADMATA

29. [Kivi Kõiguste mõisas]
Vana Tõll oli toon põlle sees selle suure kivi, mis Keiguste mõisa tänavate suus oo.
ERA II 130, 593 (4) < Pöide, Uuemõisa v., Laevala k. < Laimjala v. — M. Viidalepp < Reediku talu vanaperenaine, 80 a. (1937). Vrd. Kivi Kärkvere külas, muist. 28; Pireti kerisekivi Kõigustes, muist. 44; ka Tõllu kodu, muist. 147.

B.
Saaremaal Laimjala karjamaal Keiguste mõisa väravas kivi, mis Suur Tõll toonud Sõrvest. Kui jõudis Keiguste mõisa juurde, nõrkes ta ära ja [kivi] olle sellest sinna jäänud.
ERA II 228, 215 (l) < Lihula khk. ja v., Äärenurga k. — A. Nurk < Liide Kuuseoks, 38a. (1939).
30. [Kivi Kälta külas]
Saaremaal Laimjala vallas Kälta külas Tooma talu karjamaal on Tõllu kivi. Kord tassind Tõll põllega kive. Selle koha peal katkend põllepael ja kivid langend maha. Tõll hakkand nutma, sellest tekkinud kivi kõrvale väike järv.
ERA II 221, 423 (40) < Türi, Alliku v., Mäeküla as. < Pöide, Laimjala v„ Kälta k. — V. Tõnissoo < Melaani Pihelgas, 47 a. (1939).
Vt. Nutust veekogud, muist. 44, 59, 60, 113, 126 D, 149 B.

31. [Kivi Uidu külas]
Uidu külas Jüri pere kohas mere ääres on suur kivi, selle Tõll toond Saaremaalt Kassaarele ja viind siit kapsaid.
ERA II 254, 168 (25) < Pühalepa, Käina v., Küisi k. — E. Ennist < Madli Kärner, sünd. 1857. a. (1939).
Vt. Kapsaste toomine, muist. 156—160.

32.
Kõnnu küla karjamaal Lõuka hundisülla ääres on Suur Tõld oma põlle sees kivi toond. Põllepaelad on katki läind ja kivi on maha kukkund. See on praegu seal.
RKM II 86, 484/5 (20) < Kingissepa raj., Valjala k/n., Jursi k. < Lümanda v. — S. Lätt < Juuli Reiem, 42 a. (1959).

33. [Kivi Tõllu näpu otsas]
Kui Kuivastust tuled, Tipika-Piiri ja Järve metsa vaheaia lähedal on kivi. Suur Tõll on tahtnud seda kivi merre viia, et Saaremaale minna. See on olnud Tõllul näpu otsas. Kivi on näpu otsast ära kukkunud, sõrm saand haiget, ja jäänd sinna. Päris suur sõrmeauk on kivil sees. Kivi nime ma ei tea. Küsida võib Võiküla Järve talust.1
KKI 27, 247/8 (2) < Muhu, Kapi k. — A. Schmuul < Riina Riisalu, sünd. 1888. a. (1959). Vt. Nõmmekivi, muist. 16; Tõllu sõrmejälgedega kivi, muist. 79; Sildade ehitamisest vt. muist. 6 L, 101, 107
A, 150, 161 B, C, 162 A, 163; Harilaiu tekkimine, Leiger, muist. 8.
1Kivi nimeks oli Kürvagi, lõhuti ära Esimese maailmasõja ajal. — Üleskirjutaja märkus.

34. [Laoritsa lõhkine kivi]
Need kivid, mis sii Viira küla põllu sees oo, pidada Tõllu põlle sees loodud olema. Põlle sees tassis ühest teise, põllepaelad läksid katki — ja sinna paika. See ikka olli va suur kivi. Kutsutse Laoritsa lõhkine kivi.
2
KKI 27, 246 (l) < Muhu, Viira k. — A. Schmuul < Riste Laar, sünd. 1880. a. (1959).

2
Kivi asub Muhu kirikust l km kaugusel Viira küla põllul (Muhu haiglast 500 m), kivi kõrgus ligi 3 m, pikkus — 5 m. — Üleskirjutaja märkus.