SUURE TŐLLU KERISEKIVI

Koguta või nn. Suure Tõlli kerisekivi Kihelkonna kihelkonnas Pidula algkoolist 1,5 km eemal metsas. See olnud Suure Tõlli kerisekivi.
TRÜ geoloogia kateeder. SRA. Andmed hankinud J. Laul. Vrd. ka: Pireti ja Tõllu kerisekivid, muist. 44—60; samuti muist. 32, 80.

28. [Kivi Kärkvere külas]
A.
Tõllu kivi Kõigustest versta. Teine kivi Kärkvere külas Juhani talu põllul, 3,5 m kõrge ja 10 m pikk.
E I 31 (223) < Pöide — M. J. Eisen < A. Tiitsmann. Ka: E, StK 12, 17 (17) < Pöide — A. Tiitsmann. Vt. veel: Kivi Kõiguste mõisas, muist. 29; Pireti kerisekivi Kõigustes, muist. 44.

Avakivi
Meie Suurkivi sünd
Vanakurat tahtnud teha kord omale ahju. Saatnud eide kerisekive otsima. Eit läinud õhtul kive otsima. Leidnud suure kivi, pannud selle põllesse ja hakanud koju minema. Jõudes meie praeguse Suurekivi kohta kuulnud ta kukelaulu. Eide põllepaelad katkenud ja kivi kukkunud maha. Eit kadunud, kuid kivi on praegusel kohal alles. Kivil on palju vanakurja mälestusmärke: vanakurja toiduriiul, piimapütt ja vanakurja jälg. Selle kiviga hirmutatakse sageli lapsi. Kivi otsa ei tohi ronida, siis vanakuri viib ära.
[Kivi asetseb Saaremaal end. Uuemõisa v. Kõrkvere k. Juhani t.]
TA looduskaitse materjalid. Jutustanud Antoni Kummits. Vt. Vanapagana jälgedega kivid, muist. 87—88.