KIVI MÕISA UKSE ETTE

[Kivi Pidula mõisa ukse ette]
A. Raka kivi
Suur Tõll tahtis selle kivi viia Pidula mõisa ukse ette, et siis mõisnik enam välja ei saaks. Kooru küla kuked hakkasid laulma ja Suure Tõllu põllepaelad läksid puruks.
ERA II 230, 609 (22) < Kihelkonna khk. ja v., Uru k. — L. Eevart < A. Eevart, 52 a. (1939). Vt. Kivid ukse ette, muist. 17—21, 23—26, 39—43; Raka kivi kohta vt. ka 19 B, 1151, 116 C.

B.
Raka kivi on Pidulas. Suur Tõll pidand kivi Pidula mõisa ukse taha viima. Kooru küla kuked hakand laulma, põllepaelad läind lahti, kivi kukkund maha.
RKM II 74, 603 (5) < Kingissepa raj., Kihelkonna k/n., Kotsema k. — S. Lätt < Reedik Pirn, 86a. (1958).

C.
Suur Töll talus suurt kivi, Raka kivi. Kust ta seda taluma hakkas, vist Mädajärvest. Põlle sees pidi viima. Köru küla kuked hakkasid laulma, siis põllepaelad läksid katki, siis kivi kukkus maha. Kurivaim vist kandis.
RKM II 74, 24 (l) < Kingissepa raj., Kihelkonna k/n., Odalätsi k. — R. Põldmäe < Jaen Teäre naine, umbes 70 a. (1958).

23.
[Vanapagan viib kivi Pidula mõisa ukse ette]
Ükskord tulnud Vanapagan, tahtnud ühe suure kivi Pidula mõisa ukse taha panna, kuid Kooru küla kuked hakkanud laulma, siis pole Vanapagan enam julgend minna. Kord ajanud Suur Tõll Vanapagane järele ja ajanud mõõga katki. Nüüd kisa lahti: «Oda läts, oda läts!» Kuhu oli ta astund, sinna tekkind allik. Nii tekkind Odalätsi küla. Üks inimene rääkis, et mõisas ei elanud sääl suurde tubade sees keegi ja äkki pandud suur laualamp põlema. Seesama isik läinud pühapäeval kella 12 ajal säält suurest köögist mööda (kooli köök) ja äkki näinud kaht alasti inimest imekergelt tiirlevat, kes kolm tiiru ümber tema käinud. Tema kohkunud ja jäänud haigeks. Kus kuulsate külaarstide õpetuse järele terveks saanud. Kord läinud kaks noortmeest mõisa ja näinud ka kolmanda mehe, kes seisnud nendest mõned sammud eemal, viimane ei tulnud esimiste seltsis mõisa, vaid läks hobustetalli juure. Teised vaatma, kuhu jäi? Ei näha midagi, isegi lume pääl mitte jälge. Kord olnud jälle üks hall mees lapse pääl hällis, kui juure oli mindud, kadund viimane.
RKM II 78, 391/2 < Kihelkonna khk. ja v., Pidula k. — J. Laul < Ella Saagpakk. Vt. Odalätsi allikate tekkimine, muist. 115, 116. Kividest ukse ette vt. ka muist. 17—22, 24—26, 39—43.

24.
[Kivi Kuusnõmme mõisa ukse ette]
Suure Töllu kivi Kulli küla kuusigu ees. Suur Töll pidi Kuusnõmme mõisa ukse ette viima. Kulli küla kuked hakand laulma, [kivi] langend maha.
RKM II 74, 603 (7) < Kingissepa raj., Kihelkonna k/n., Kotsema k. — S. Lätt < Reedik Pirn, 86 a. (1958). Vt. Kivid ukse ette, muist. 17—23, 25, 26, 39—43.

25.
[Kivi Kuressaare lossi värava ette]
(Kivi olnud ohvrikivi. Kalev tahtnud Kuressaare lossi väravat sulgeda. Kivile asetanud möödaminejad oksakesi.)
TRÜ geoloogia kateeder. SRA. Vt. ka: Kivikandmisest ukse sulgemiseks, muist. 39—43. Vrd.: Saaremaa, lk. 449; HVM I, lk. 230—231, muist. 177 A, B.