Ajalooline traditsioon: V�ike-Maarja.

Usulised liikumised - leer

Leeris peksin rehte ja tegin puid, kubjas juures (Mihkel Ventsel)!
Mina peksin leeris rehte ja ketrasin. Peale selle lõppes rehepeks varsti ära, siis pidid tütarlapsed viima pool sülda puid ja kubu peergu aga poisid viisid vist kaeru.
Leeris sõdis õpetaja hariduse vastu. Kõnnib pinkide vahel ja räägib: "Nüüd tõuseb uus selts, kes hakkab haridust taga ajama - mis haridust on talurahvale tarvis!..." Minul oli kaasas raamat, kus olid ilusad laulud: "Haridus, lenda linnutiivul armsa Eesti pinnale, vii sa oma lapsi üles aumägedele. Sind, haridus, ootame igatseva südamega" jne. Pigistan teisel tüdrukul pingi all kätt - kui nüüd õpetaja teaks, mis minul on! (Kaaber)
EKLA, f 199, m 58, 61 (169-171) < Väike-Maarja khk. - Olga Männik (1931/32)