Ajalooline traditsioon: V�ike-Maarja.

Usulised liikumised - muud lahkusud

Maltsveti usk pidi viima rahvast Lõunamaale. Pilvega pidi viidama. Kure vanamees tuli meile, hakkas kiitma, et saab parema maa ja kerge elu Lõunamaal. Minu isa vastas: “Küll meil on siis ruumi siingi olla, kui kõik ära lähevad.” (Jaan Kichelwelt)
Siiderbaum, Käru (Salla) mees, oli maltsveti usku. Elas Kaarma mõisas, ehitas sügavasse metsa maja, kus rahvas käis palvel. Siiderbaum läks seal lolliks ja suri. (Jaan Kichelwelt)
Minu nooruspõlves olid lugejad, neid kutsuti “maltsvetid” - Jumalasõna nad kuulutasid, muud ei tea neist midagi (Anna Aamann).
Naraka küla naised on usuhullustuses, aina paluvad ja huluvad. See on kõige mahajäänum nurk - kolm metsatalu. (Jakob Kuusler)
Praegu teotsevad uueusulised - evangeeliumikristlased, neil on omad palvelad 1927. aastast (Kaaber).
EKLA, f 199, m 58, 60 (164-168) < Väike-Maarja khk. - Olga Männik (1931/32)