Ajalooline traditsioon: V�ike-Maarja.

Usulised liikumised - vennastekogudused

Jäolas oli vennastekoguduse palvemaja, lugijaks oli Treumann (Treimann?) (Johann Kotli).
Jäolas oli lugijaks üks Läänemaa mees, kogus siin annetega varanduse, läks siis Tallinna - Nõmmele ja ehitas seal kivimaja. Vennastekoguduse liikmeid oli siin ainult kaks. (Jaan Kichelwelt)
Vennastekoguduse palvemaja oli Kärsas (Kaaber).
Vennastekoguduse palvemaja oli Vaimastvere piiril Koilas (Juhan Elken).
Villakvere külas oli vennastekoguduse lugijaks Jüri Tamm (Juhan Elken).
Sootaguse rahvas käis Jäola palvemajas. Öeldi küll, et õpetaja pole seda heameelega näinud, aga ega ta ei keelanud ka - ega nad siis poleks ju läinud! (Jüri Erikson)
Porkunis oli “lugijate selts”, eesotsas seisis Jaan (Jakob?) Rosenbaum. Nad pidasid end vagadeks ja õpetajat maailma teenriks. Peale õpetaja Knüpferi surma käsid asetäitjatena võõrad õpetajad jutlustamas. Ühes jutluses puudutas õpetaja Rosenbaumi usku. Rosenbaum oli kirikus ja läks kohe õpetaja juurde ning ütles: “Jutlus pidi olema Jumalasõnast, aga teie rääkisite Jaan Rosenbaumist.” Ta mõisteti Siberisse. Sealt kirjutas koju, et ta on Siberi kindral-kuberner. Oli vist ennegi lollakas.
(Juhan Elken)
EKLA, f 199, m 58, 58/9 (157-163) < Väike-Maarja khk. - Olga Männik (1931/32)