Ajalooline traditsioon: V�ike-Maarja.

Ajaloolised isikud - kohaliku tähtsusega tegelased - kupjad

Jutustaja isa tulnud Türi kihelkonnast siia mõisa kiltriks. Kupjaks oli Tooma Mart, suur ja uhke mees. Ütles: “Sa, kilter, ära hooli enda hingest - las’ see hüppab kui harakas aiateibal - peksa aga neid laisku!” Ohkas alati: “Kui ometi tuleks tunniks tagasi see hea vana seadus!…” Tore oli ta alati ja sõi ainult püülijahust leiba, aga vaata - vanad päevad pidi see uhke vanamees elama kõrtsi rehes ning leppima sõelumata kaerajahust leivaga! (Eva Lepper)
Kullenga kubjas Mihkel Lesse oli kärme peksma, aga püsis oma ametis 30 aastat! Porkuni kubjas Jakob Kruusberg jälle ei kannudki keppi - noomis ainult.
(Joosep Hüübner)
EKLA, f 199, m 58, 41/2 (92-94) < Väike-Maarja khk. - Olga Männik (1931/32)