Ajalooline traditsioon: V�ike-Maarja.

Arhiivid - vallaarhiivid

Porkuni valla arhiiv hoidub vallamajas osalt raudkapis, osalt riiuleil. Omab nimistut.
Vanem osa - vallakohtu arhiiv - algab protokolliraamatuga aastal 1870 ning evib 65 numbrit.
Vallavalitsuse arhiivmaterjalist on vanem kirjavahetus viimase sõja ajal laiali kantud, alles on 243 raamatut kuni aastani 1922. Sellest aastast ei ole arhiivinimistut veel edasi täidetud.
Vao valla arhiiv hoidub vallamajas seinasse müüritud kapis. Osalt riiuleil, osalt põrandal. Omab nimistut, mis olla valmistatud aastal 1923. Nimistus on 613 numbrit aastatest 1864 - 1926. Vanemad neist on kogukonnakohtu protokolliraamatud.
Sekretäri sõnade järgi olla see kogu arhiiv, kuid mõne lähema tegelase arvates olla osa arhiivi (umbes pool kappi?) visatud kas pööningule või umbes nii. Oma käega arhivaale puutuda ei lubatud, ei saanud tutvuda ka mõne paberisse köidetud paki sisuga.
(See kirjeldus on tehtud Vao vallamajas 1931. a 13. augustil. Kui traditsiooni koguja pöördus sinna teistkordselt 1932. aasta 11. septembril, siis oli vallasekretär Rätsep mõni päev tagasi arreteeritud valla raha raiskamise pärast, tema-aegsed valla arveraamatud kadunud ja vallamaja politsei valve all.)
EKLA, f 199, m 58, 11/2 (25-26) < Väike-Maarja khk. - Olga Männik (1931/32)