Ajalooline traditsioon: V�ike-Maarja.

Vene punaväelaste aeg 1918/19

Ühe varga tütar oli minu talus teenimas, see kaebas ning mind viidi Rakveresse vanglasse. Kahel esmaspäeva ööl viidi vanglast üksteist inimest mahalaskmisele. Punaste taganemise eel oli seitsekümmend kaks inimest hukatavate nimekirjas. Viiskümmend viis nendest läksid hüüdmise peale ette - need olid Rakvere veresauna ohvrid. Oli mehi Kundast ja Simunast. Minu nime ütles hüüdja valesti ja mina ei vastanud - sellega päästsin oma elu. Vangide ülekuulamist ei olnud. Reedel oli viimane tapmine ja õhtul eesti väed vabastasid meid. (Lindermann)
Paasveres lasti maha Ilvese perest isa ja poeg. Teine poeg põgenes, lasti käest läbi. Peale nende lasti maha veel Tõrvleid kaks meest, Hübnis ning mitu meest Laekverest. Osalt viidi Rakveresse, osalt lasti Moorküla taga soos. (Einblau)
Punaväelased Triigis ei käinud. Peremees Touart viidi küll siit alevisse mahalaskmisele, aga nad ei jõudnud - ta pääses eluga. (Kaaber)
Punaste tulekul läksin hobusega Lehtse sugulaste juurde. Kui tuleliin läks sealt mööda, siis tulin koju tagasi! Võeti siin vangi, aga üks kohalik kommunist seisis minu eest ja sain vabaks. (Jaan Ots)
Punaste staap oli kirikumõisas, komandandiks kohalik kommunist Tiikald (Martin Meos).
1918. aasta jõululaupäeval pidasin jutlust, kirik oli tungil rahvast täis (Johann Kotli).
1. jaanuaril (1919) kutsuti rahvas seltsimajja kokku uue vallavalitsuse valimiseks. Karl Krahe valiti koosoleku juhatajaks. Kaks madrust seisid kõnetooli ees. Sõdurid kõndisid ringi ähvardusega: ”Pulja vj lobj!” Peeter Vettik valiti vallavanemaks ja Kusti Tiikand oli komandandiks. (Johan Kotli)
Porkunis oli punaste ajal ametis kerenskiaegne vallavalitsus, püsis 2 nädalat. Vallavolikokku läksid aga sihilikult parempoolsed ning takistasid seega punaste tegevust. (Porkuni vallasekretär)
Punased tahtsid Väike-Maarja kirikus pidada koosolekut, aga üks naine, nende kohapealne juht, keelas (Alvine Püss).
Kirikumõisas puhastasid punased klaveril sea sooli (Alvine Püss)!
Punased viisid siit üheksateist hobust (Johann Kotli).