Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - 1905. aasta sündmusi Türi kihelkonnas - Rahvakoosolek Alliku vallamajas detsembri kuu algul 1905. a

Ennemalt anti juba teada, et määratud päeval tuleb vallamajja Paide maakonna talurahva asjade komissar andma seletusi 17. oktoobri manifestis lubatud vabaduste kohta. Selle tõttu oli tulnud kokku rahvast rohkesti. Esialgu arutati peamiselt Tartus peetud Tõnissoni ja Teemandi koosolekute resolutsioone. Koosolekut juhatasid vaheldumisi vallavanem Reinmann ja rätsep Joosia. Hääletamisel kaldus enamus Teemandi koosoleku resolutsioonide poole. Peale selle arutati küsimusi - mis on sotsiaaldemokraatia ja marksism. Sõna võtsid rätsep Joosia ja kooliõpetaja Tammann. Jõuti tulemusele, et sotsialismil pole meie maal pinda talupoegade elus, sest talupoeg, kuigi ta on peremees ja talu omanik, töötab oma sulasega kõrvuti ja sööb temaga ühes lauas.
Saabus komissar Lebedev ja temaga kaasas Paide kreisivalitsuse sekretär Molnik, kes oli komissarile tõlgiks. Sekretär Molnik oli Paides tähtis 1905. aasta tegelane. Hiljem saadeti ta valitsusvõimude poolt kolmeks aastaks Vologdasse asumisele. Komissar seletas 17. oktoobri manifesti tähendust rõhutades, et manifestis kuulutatud vabadused hakkavad tegelikult maksma alles siis, kui Duuma manifesti alusel on annud välja vastavad seadused. Sellega ei oldud rahul, mitmed isikud koosolejate hulgast püüdsid komissarile teha selgeks, et manifestis kuulutatud vabadused maksavad juba nüüd. Üks ägedamaist komissarile vastuvaidlejaist oli Kärevere Ännika talu peremees Johannes Lintrop, kirjanik Lintropi vend. Komissar käis vallamajasid mööda ringi eesmärgiga, et vaigistada rahva meeli. Siin näis olevat tema katse tagajärjeta. Rahva meeleolu oli ja jäi ärevaks.
Enne koosoleku lõppu teatas vallavanem Reinmann, et valda on tulnud Tallinnast üleskutse valida ja saata 11. ja 12. detsembriks Tallinna kongressile kaks saadikut, üks peremeeste, teine maatameeste esindajana. Ühel häälel valisid koosolevad maatamehed oma esindajaks rätsep Joosia ja peremehed oma saadikuks Jüri Tammanni.
EKLA, f 199, m 39, 163/5 (III-11) < Tallinn < Türi khk., Türi v., Retla k. - Linda Tamman < Jüri Tammann, s. 1866 (1929)