Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - 1905. aasta sündmusi Türi kihelkonnas - Streik

Oktoobri kuus puhkes lahti ülemaaline streik. Lõppes liikumine raudteel, jäi seisma post. Ajalehti ja kirju siiski saime. Neid toodi kuidagi viisi Türile ja sealt valda. Ajalehed ilmusid nüüd tsenseerimata, kirjutasid julgelt ja vabalt ja näitasid valitsuse puudusi. Olid märgitud ära sõnumid ja artiklid, mis varemalt tsensor oli maha tõmmanud, nüüd aga takistamata võisid ilmuda. Ärevus ja viha rahva hinges tõusis kõrgemale tipule, kui ajalehed tõid kohutava sõnumi, et 16. oktoobril Tallinnas Vene turul sõjaväe salk rahva peale on lasknud, kusjuures mitukümmend inimest surma ja sajad haavata saanud. Varsti järgnes uus üllatus. Paar päeva hiljem levis kulutulena sõnum, et keiser on annud manifesti, millega lubab omas riigis isiku-, sõna-, trüki- ja koosolekute vabaduse, peale selle veel rahvaesinduse. See oli 17. oktoobri manifest. Türi kihelkonnas talurahva seas see manifest just suurt elevust esile ei kutsunud, ei osatud hinnata tema suurt poliitilist tähtsust. Mõni nädal hiljem saatis koolivalitsus koolidele venekeelsed brošüürid, millistes selgitati pikemalt ja laiemalt manifestis kuulutatud vabaduste ja Riigi Duuma tähendust. Koolivalitsus, Eesti kubermangu rahvakoolide direktori Pavloviga eesotsas, soovitas tutvustada õpilasi kui ka kohalikke elanikke brošüüride sisuga.
Tol äreval ajal pani Türi-Alliku ministeeriumikooli juhataja Jüri Tammann koolimajas toime kaks pidu. Esimene pidu oli näitemänguõhtu ühes koorilauluga ja kõnega novembri kuus, teine pidu oli koolipidu koolilaste näitemänguga, laste koorilauluga ja kõnega detsembri kuu keskpäevil, jõulu eel. Mõlemad peod olid lubatud kreisiülema Stankevitši ja Paide rajooni rahvakoolide inspektori Arbatski poolt. Esimesel peol kõneles Jüri Tammann teemil "Mis on konstitutsioon", teisel peol "Vene Riigi Duuma". Mõlemad kõned kandsid selgitavat laadi, olid vabad igasugusest propagandast.
Esimese revolutsioonilise aktina Türi-Alliku vallas võib nimetada kohaliku vallakirjutaja Nikolai Tuglase (Douglase) vallandamist. Tuglas omas kaunikesti bürokraatlikku vaimu, kohtles inimesi asjaajamisel kõrgilt ja üleolevalt. See vististe oligi põhjuseks, et volikogu ühel novembri kuu koosolekul Tuglase otse vihaga ametist lahti tegi minnes mööda sellejuures seaduse nõuetest. Kirjutaja kohuste täitjaks võeti keegi noormees.
EKLA, f 199, m 39, 160/3 (III-11) < Tallinn < Türi khk., Türi v., Retla k. - Linda Tamman < Jüri Tammann, s. 1866 (1929)