Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - 1905. aasta sündmusi Türi kihelkonnas - Rahvakoosolek Alliku vallamajas

Suve lõpu poole, vististi augusti kuus, korraldati ühel pühapäeval rahvakoosolek Alliku vallamajas, nähtavasti ülemuse käsul, sest koosolekule ilmus ja juhatas koosolekut Paide kreisi talurahva asjade komissar Lebedev. Komissar käskis rahvast avaldada oma soove, et neid siis teatada kõrgemaile valitsusasutisile. Sooviti isiku-, sõna-, trüki- ja koosolekute vabadust, emakeelset õpetust algkoolis, kalapüügi- ja jahiõigust ja veel muid kergendusi maksude asjus. Komissar ei vaielnud ühelegi nõudmisele vastu. Kõik sooviavaldused pandi hoolega kirja edasisaatmiseks ülemale poole. Kui juba protokoll oli kirjutatud valmis ja ümbrikusse pandud, esines Oisu küla peremees Jaan Siimer veel ühe sooviavaldusega. Sedamaid laskis komissar kinnipandud ümbriku jälle võtta lahti ning avaldatud soovi teistele soovidele juurde lisada. Kõik see toiming tundus silmakirja tembutusena, mis võeti ette rahva meelte rahustamiseks. Hiljem oli kuulda, et need sooviavaldused ja nõuded ei olevat läinud Paidest kaugemale. Hiljem peeti Alliku vallamajas veel mitu rahvakoosolekut ja valla volikogu koosolekut vallavanema Reinmanni ja rätsep Joosia juhatusel.
Rätsep Joosia etendas Türi-Alliku vallas 1905. aasta liikumises väljapaistvat osa. Oma töö kõrval kirjutas kohalikust elust sõnumeid Tallinnas ilmuvale ajalehele "Teatajale". Tunnistas ennast sotsiaaldemokraadiks. Ta ei olnud kuigi hea kõnemees. Koosolekutel viibides ja koosolekuid juhatades olid tal alati kaasas mõned "Teataja" ja "Uudiste" numbrid, kust ta tarvilikul korral arutusel olevate küsimuste kohta ette luges selgitavaid artikleid.
EKLA, f 199, m 39, 158/60 (III-11) < Tallinn < Türi khk., Türi v., Retla k. - Linda Tamman < Jüri Tammann, s. 1866 (1929)