Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - 1905. aasta sündmusi Türi kihelkonnas

Selgesti oli märgata, et lihtsad külaelanikud tundsid rõõmu Jaapani võitude ja Vene kaotuste üle. Suve poole ilmus tihti ajalehis sõnumeid, mis kõnelesid mässajaist, kes Lätimaal pühapäevastel jumalateenistustel tungivat kirikusse, asuvat siis kantslisse ning pidavat seal rahvale mässukõnesid. Et nende kõnet sumbutada, hakkavat kohe orel mängima ja rahvas laulma. Ka meie ajalehis muutus toon käredamaks. Rahva seas kõneldi, et Lätimaal põletatavat mõisaid.
EKLA, f 199, m 39, 158 (III-11) < Tallinn < Türi khk., Türi v., Retla k. - Linda Tamman < Jüri Tammann, s. 1866 (1929)