Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Ärkamisaeg

Terves Türi kihelkonnas oli ärkamisaja lõpul pea ainsamaks tegelaseks Retla kooliõpetaja Jaan Lõvi. Türi kiriku õpetaja A. Kurrikoff, kes oleks ehk midagi suutnud, oli väga halvas vahekorras rahvaga, ja polnud tal siis ka tegutsemiseks kuigi häid väljavaateid. Pea ainsamaks vastutulekuks rahvale jäi 25 rubla annetamine Retla pasunakoori heaks.
Jaan Lõvi sündis Viljandimaal Vana-Võidu vallas 1853. aastal 18. novembril. Õppis peale vallakooli lõpetamise veel ühe talve Viljandi kihelkonnakoolis. Oli Viljandi kirikuõpetaja juures aednikuks. Iseõppimise teel suutis lõpuks sooritada Viljandi koolikomisjoni ees algkooliõpetaja eksami. Juba 18-aastaselt asus õpetajaks Viljandi mõisa. Aastal 1874 asus õpetajaks Retla külla, kus püsis kuni 1899/1889. õppeaastani. Jaan Lõvi vabastati õpetajakohalt kooliülemuse poolt põhjusel, et Lõvi oli nimetanud ühes kõnes Venemaad Eestimaa kõrval sooks kultuurmaa kõrval. Jaan Lõvi oli Postimehe, Valguse, Virulase, Sakala ja Ristirahva Pühapäevalehe kaastööline. Oli Türi kihelkonnas ärksam tegelane Eesti Aleksandrikooli abikomitees.
EKLA, f 199, m 39, 150/1 (III-9) < Türi khk. - Linda Tamman (1929)