Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Haridusline olukord Türi kihelkonna koolides - Türi kihelkonna koolide ajalugu - Türi kihelkonnakool

Kihelkonnakool Türil asutati 1874. aastal inspektor Mevesi ajal. Koolimaja ehitamiseks andsid mõisnikud materjali ja talupojad vedasid kokku. Koolis käis 20-30 poissi. Esimeseks õpetajaks oli Mihkel Koik, kes oli ühtlasi Türi kiriku köstriks. Koolis õpiti peamiselt saksa ja vene keelt. 1875. aastal tuli teiseks õpetajaks Tischler, sest kool muudeti nüüd juba kaheklassiliseks ja õpetajate palka tõsteti ka 150-200 rublani aastas. Mõlemad õpetajad olid kreiskooli haridusega. Kool töötas kuni 1895. aastani ametlikult, kuid Mihkel Koik pidas kooli siiski veel pool aastat oma käe peal. Peale seda sulges inspektor kooli kohtu teel (miks just kohtu teel ja miks üldse suleti, selle kohta mälestusi pole).
EKLA, f 199, m 39, 142/3 (III-8) < Türi khk., Türi v., Lokuta k. - Linda Tamman < Mari Reiser, s. 1857 (1929)