Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Haridusline olukord Türi kihelkonna koolides - Türi kihelkonna koolide ajalugu - Tori kooli ajalugu

1864. aastast 1917. aastani.
Tori küla kool asutati 1864. aastal. Koolile oli antud Tori mõisa tolleaegse omaniku August Frey poolt küla servale väikene koolikoht, koolimaja ehitamiseks tarviline materjaal, kuna maja ehitas valmis Tori kogukond. Esimesi kirjalikke teateid kooli kohta leiame "Torri Valla Koli varranduse ramatust", mis on võetud tarvitusele 1868. aastal ja mida hoitakse alal kooli arhiivis.
Esimeseks koolmeistriks oli Mart Pären, pärit Viljandimaalt 1864.-1868. aastani. Teine õpetaja oli Ado Luuk 1868.-1879. aastani. 1869., 1873. ja 1875. aastal on kooli katsutud Koero Kirriko Õppetaja Hoffmanni ja Türi õpetaja A. Kurrikoffi poolt ja on ülestähendatud samasse Koli varranduste ramatusse. 1879.-1883. aastani oli õpetajaks Jüri Toiker; 1883.-1890. aastani A. Jaakson ja Jaan Lööser; 1890-1895. aastani Mart Soosar. 1892. aastal põles vana koolimaja ära ja kool asus kuni 1894. aastani Tori valla vaestemajas. 1894. aastal ehitati uus koolimaja vana koolimaja asemele ja sama suur. 1895.-1908. aastani leiame õpetajate kohtadelt Tiivase ja Mart Korniti. 1908/1909. õppeaastal oli õpetajaks Jakob Luik. Õpilaste arv oli 39 ja kool töötas 3 jaoga. Õppekeeleks oli alates 1895. aastast, vene keel. 1909.-1913. aastani oli õpetajaks Gustav Kats, kes saab palka Alliku vallast 125 rubla. 1914. ja 1915. aastatel olid õpetajateks Klaara Rink ja Amanda Aspari. 1915-1920 on juhatajaks Aliide Kondas. 1919. aastast peale muudeti kool 4-klassiliseks. 1920. aastast on koolijuhatajaks Johannes Kondas, kuna teiseks õpetajaks senine juhataja Al. Kondas. 1919. aasta oktoobris asub kool Näsuvere külla Jaan Siidami tallu, kuni 25. novembrini 1921. aastal, sest endised ruumid osutusid kõlbmatuteks nelja klassi tarvis. 1921. aastal asus kool Tori mõisa härrastemajja. 1924/1925. õppeaasta lõppedes lahkuvad senised õpetajad omal palvel ja uueks juhatajaks valitakse Viljandimaalt Kõo-Kirivere 6-kl. algkooli juhataja Georg Asberg, lõpetanud Baltimaa õpetajate seminari. Teiseks õpetajaks valiti Liisa Volkoff, lõpetanud Pärnu tütarlaste gümnaasiumi ja kolmandaks õpetajaks Selma Feldmanni. Samal aastal algab kool tööd kolme komplektiga ja 6 klassiga. 1928. aastal lahkuvad mõlemad naisõpetajad ja teiseks õpetajaks valiti Martha Mölder, Tallinna õpetajate seminari lõpetaja. Kooliringkonda kuuluvad: Mäeküla ja Mäeküla asundus, Raukla küla, Rikasaare asundus, Tori ja Näsuvere külad; Tori, Alliku ja Hundisaare asundused.
EKLA, f 199, m 39, 127/30 (III-8) < Türi khk. - Linda Tamman < Tori kooli kroonikast (1929)