Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Haridusline olukord Türi kihelkonna koolides - Türi kihelkonna koolide ajalugu - Vahastu kooli ajalugu

Vahastu kool asutati 1858. aastal vallakooli nime all. Enne kooli asutamist loetati lapsi kord 2 nädala järel. Loetajaks oli Vahastu mõisa puusepp Eisenberg. Kirikuõpetaja loetas lapsi üks kord aastas. 1858. aastal laskis Vahastu mõisa omanik Ferdinand von zur Mühlen esimese koolimaja ehitada, andes omalt poolt ehitusmaterjali ja vana sauna krundi kooli kohaks, kus ka kool asub praegugi. Kooliõpetajaks kutsus mõisnik Sooniste mõisa kubja poja Karl Karli p. Kirschbaumi, keda ta ise Kuuda seminaris laskis õppida. Kooliõpetaja pidi ka pühapäeviti kabelis ja laupäeva õhtuti koolimajas jutlust pidama. Kirikut sel ajal Vahastus ei olnud, oli vaid väike puust küünisarnane kabel, kell oli väljas postide vahel.
Toon siinjuures Vahastu kooliõpetaja kohustuste kohta väljavõtte Vahastu valla arhiivist.
5. veebr. 1880. Koolmeister Karl Kirschbaum võttab Wahasto valla Koolmeistri ameti oma peale ja lubab muret kanda selle koolmeistri ameti ette, nõnda kuidas koli kohus seda seadvad.
2. Wõttab Koolmeister oma peale Wahasto Kabelis iga püha pääval Jumala jutlus pidama. Koolmeister saab Koolmeistri ameti ette Wollimeeste Kogo moistmisse järrele palka. Iga päwa koha pelt 4 karnits rukit ja 3 1/2 karnits otrad. 20 rubla raha. Se palk on agga Koolmeistri ja Köstri ameti ette moistetud. Koolmeister saab peale selle 5 rubla raha Koli toa walgusse tarvis ja ahju küt prii nenda, et iga surema peremees 2 koormat ja vähema koha pealt 1 koormat. Se on päva koha pealt 1 koormat ja kellel surem, kui päva koht on 2 koormat. Wollimeeste Kogo nimel Tallitaja Jaan Kloren.
Kooli peeti algul 4 päeva nädalas. Esmaspäeval ja laupäeval kooli ei olnud. Õpetati piiblilugu, katekismust, rehkendust, lugemist, kirjutamist, laulmist ja hiljem ka maadeteadust. Vahastu kool oli sel ajal kuulus kool, nii et siin õppisid mõned koolmeistri ametit, näiteks Juhan Mikser, Jüri Pulbert ja Jaan Jürgenfeldt. Koolimajale ehitati hiljem veel osa juurde ja hakati siin ka vallakohut pidama. Karl Kirschbaum oli ühtlasi ka vallakirjutajaks. 1887. aastal ehitati vallamaja ja sellest ajast jääb kohtupidamine koolimajas ära.
EKLA, f 199, m 39, 121/4 (III-8) < Türi khk., Vahastu k. - Linda Tamman < Jaan Kintsler, s. 1847 (1929)

1889. aastal ehitati uus maja, mis läks maksma 462 rubla 26 kopikat ja koolikoha eest makseti 700 rubla 1892. aastal valitakse uueks õpetajaks endise õpetaja poeg, samuti Karl Karli p. Kirschbaum. Noor Kirschbaum oli Eesti Aleksandrikooli haridusega. 1901. aastal palus vald inspektorit, et ta vabastaks õpetaja, sest õpetaja Kirschbaum ei laskvat vallavalitsust rahus elada. Tagandamisest ei tulnud aga välja midagi. 1904. aastal lahkus Karl Kirschbaum minnes Simbirski köster-kooliõpetajaks. Uueks õpetajaks valitakse Jaan Mironov, kes oli lõpetanud ministeeriumi kooli juures oleva pedagoogilise klassi.
EKLA, f 199, m 39, 124 (III-8) < Türi khk., Vahastu k. - Linda Tamman < Jaan Mironov, Vahastu algk. juh. (1929)

Tol ajal oli õppekeeleks juba vene keel. 1907. aastal valitakse Mironov ka kohalise valla kirjutajaks 100 rubla aasta palgaga, sest väike vald ei jõudnud pidada hariliku palgaga kirjutajat. Ilmasõja hakates astub Mironov sõtta, kus oli 3 aastat. Vahepeal olid õpetajateks Marta Joosing Purdist 2 aastat ja Joosep Mürk 1 aasta.
Umbes samal ajal, kui hakkas tegutsema vallakool, asus Vahastusse ka Vene kool, nagu rahvas teda nimetas. Ametlikult oli kooli nimetus "Вaхaсткoe Прaвoслaвноe вoспитaтeлъноe училищe". Peamiselt õpetati koolis vene keelt. Õpilasi oli koolis 40-50. Lapsi käis koolis ka teistest valdadest.
1917. aastal ühendati mõlemad koolid ja muudetakse 4-aastaliseks. Õppekeeleks sai eesti keel. Õpetajateks olid Jaan Mironov ja Aleksander Perl, kes lahkub samal aastal ja uueks õpetajaks valitakse Liina Metsnik. Kuni viimase ajani on vaheldunud õpetajad väga tihedalt, jäänud püsima on ainult J. Mironov. 1922/23 õppeaastast peale töötab kool kuue põhiklassiga ja asub kahes majas ruumipuuduse tõttu.
EKLA, f 199, m 39, 124/5 (III-8) < Türi khk., Vahastu k. - Linda Tamman < Jaan Mironov, Vahastu algk. juh. (1929)