Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Haridusline olukord Türi kihelkonna koolides - Türi kihelkonna koolide ajalugu - Tännassilma kooli ajalugu

Enne kooli asutamist õpetati lapsi lugema Oisussaare rehe-tares vitsahirmu abil. Õpetajaks oli Oisussaare Ants, hüüdnimega Oisussaare Papa (1840). Tännassilma esimene koolimaja on ehitatud 1863. aastal. Õppetöö algas uues koolimajas 1864. aastal, milline aasta loetakse kooli asutamisaastaks. Esimeseks koolmeistriks oli Hans Ehrenverth 1864.-1867. a. Õpetus oli õige vilets. Kooli peeti 3 päeva nädalas hommikust õhtuni. Peaõppeainena esines usuõpetus, milline koosnes Uue Testamendi lugemisest, piiblilugude-piiblisalmide ja peatükkide masinlikust pähetuupimisest. Õpetati ka kirikulaule. Koolmeistri töö tasuti põllusaadustega ja kütteks anti tarvitada kuuseoksi ja lepahagu, millised toimetati kohale küla küüdikorraga.
EKLA, f 199, m 39, 103 (III-8) < Türi khk., Türi v., Tännassilma k. - Linda Tamman < Hans Pent, s. 1858 (1929)

1867.-1886. aastani oli õpetajaks Hans Luuk (sünd. 1836. aastal), kes ühtlasi oli ka Alliku valla sekretäriks. Õpetust anti nüüd usuõpetuses, eesti keeles, arvuteaduses ja laulmises. Lapsed, kes 11 aaastat vanad, loeti koolikohuslisteks, ning olid sunnitud käima koolis 3 talvet, mille järele valvasid vallavanem ja koolivanem, kes kuus korra tegid ülevaatust. Kooliaeg algas kariloomade lauta jäämisega ja lõppes karjalaskmise päevaga. Õppetööd tehti 3 päeva nädalas. Igal laupäeval käisid suuremad lapsed kuni leeriajani korduskoolis. Kooliskäijate laste arv oli 40-50, kes sunnitud olid tihti pealegi põrandal istuma, sest pinke oli ainult 3. Karistati lapsi löömisega joonlauaga peopesale. Pandi ka põlvili nurka ja jäeti lõunata.
EKLA, f 199, m 39, 103/4 (III-8) < Türi khk., Türi v., Tännassilma k. - Linda Tamman < Hans Pent, s. 1858 ja Elisabeth Freiberg-Tudelepp, s. 1889, Tännassilma algk. juh. (1929)

Rahva jutu järele peetud Tännassilma kooli paremaks vallas.
EKLA, f 199, m 39, 104 (III-8) < Türi khk., Türi v., Tännassilma k. - Linda Tamman < Hans Pent, s. 1858 (1929)

Õpetajaid Tännassilma algkoolis:
1886-1894 - Veimer Mart
EKLA, f 199, m 39, 104 (III-8) < Türi khk., Türi v., Lokuta k. - Linda Tamman < Mart Veimer, s. 1866 (1929)

1894-1895 - Brunberg Karl
1895-1897 - Soosaar Mart
1897-1908 - Mats Mihkel
1908-1915 - Meesak Amalie
1915-1918 - Kodres Jüri
EKLA, f 199, m 39, 104/5 (III-8) < Türi khk., Türi v., Tännassilma k. - Linda Tamman < Hans Pent, s. 1858 ja Elisabeth Freiberg-Tudelepp, s. 1889, Tännassilma algk. juh. (1929)

1917. aastal asutati juurde 4. klass. 1918. aastal asub juhatajaks Elisabeth Freiberg-Tudelepp. Hariduse on saanud viimane Peterburis Veera Subbotina gümnaasiumis.
1919/20 õppeaastal asuti tööle 4. õppeaastaga ja teiseks õppejõuks valiti Anette Naukas. 1920.-23. aastani on teiseks õppejõuks Madga Luuk-Freiberg.
1923/24. õppeaastal teine õppejõud Elviine Sooden
1925/26. õppeaastal teine õppejõud Helene Miil
1928/29. õppeaastal teine õppejõud Leontiine Baart
Tännassilma kahekordne puust koolimaja on ehitatud 1915. aastal.
EKLA, f 199, m 39, 105 (III-8) < Türi khk., Türi v., Tännassilma k. - Linda Tamman < Elisabeth Freiberg-Tudelepp, s. 1889, Tännassilma algk. juh. (1929)