Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Haridusline olukord Türi kihelkonna koolides

Hariduslise olu kohta ulatuvad mälestused 1826. aastani. Nimelt asutati esimene kool 1826. aastal Lõõlasse. 1844. aastast peale on enam mälestusi. Sellel aastal hakkas lapsi õpetama, pea üle kihelkonna tuntud, Oisussaare Papa. Oisussaare Papa oli esimesi laste loetajaid Türi kihelkonnas ja tegutses kirikuõpetaja Grohmanni ülesandel käies mööda külasid ja talusid õpetamas lapsi.
EKLA, f 199, m 39, 92 (III-8) < Türi khk., Türi v., Virika k. - Linda Tamman < Jaan Rehmann, s. 1846 (1929)

Kõik lugesid korraga ja kõvasti, kuna Oisussaare Papa käis seljataga.
Haridusline olukord hakkab paranema hoogsalt Dr. Wold. Schultzi nimetamisega Eestimaa kindralsuperintendendiks. Ta kutsub mõisnikke, kirikuõpetajaid ja rahvast rahvakooli kasuks tööle ja see kutse leiab vastukaja. Sellest ajast on pärit ka kõik Türi kihelkonnas töötavad algkoolid. Agarateks eestvedajateks olid siis tolleaegne Alliku mõisa omanik Baranoff ja Türi kirikuõpetaja Grohmann, kes 1865. aastal rea koole asutas, näiteks Taiksi, Tännassilma, Piiumetsa, Änari, Väätsa ja Jändja, kuna Vahastu, Lokuta ja Retla koolid mõne aasta võrra on vanemad. Baranoffi asutatud on ka endine Türi tütarlaste kool (hiljem töötanud kihelkonnakoolina), kus pidi kasvatatama eeskujulikke perenaisi. Nähtavasti on Baranoff, kes ka maakonnakoolide revident oli, olnud vabameelne mees, mis muuseas väljendus ka selles, et ta sisse viis oma koolidesse Jakobsoni lugemiseraamatu, kuna teised mõisnikud ei sallinud Jakobsoni nimegi. Ka püüdis Baranoff koole tõsta sisuliselt korraldades kooliõpetajate koosviibimisi ja proovitunde, millistele järgnesid läbirääkimised. Korraldati koolipidusid, kus olid kavas laste mängud, võidujooksud jne.
Koolides töötati hommikust õhtuni, nii kuidas valgus seda lubas. Kuni 1870. aastani oli koolipäevi nädalas kolm, hiljem aga viis. 1870. aastal asutati kiriku juures koguduse raamatukogu, kust pühapäeviti maksuta rahvale ja õpilastele anti lugeda raamatuid.
Algul olid vallakoolid kohustatud kordamööda kirikus pühade ajal laulma.
EKLA, f 199, m 39, 92/4 (III-8) < Türi khk., Türi v., Lokuta k. - Linda Tamman < Mart Veimer, s. 1866 (1929)