Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Usulised liikumised - Prohvetid

Prohvetitest tuntakse ainult Maltsvetti ja tedagi vähe.
EKLA, f 199, m 39, 91 (III-7) < Türi khk. - Linda Tamman (1929)

Prohvet Maltsvet oli suur lugeja, kes oskas rääkida ja kihutas rahvast väljarändama Venemaale - Saraatovi. Leidus ka isikuid, kes käisid tema õpetuse järele.
EKLA, f 199, m 39, 91 (III-7) < Türi khk., Türi v., Toravere k. - Linda Tamman < Ants Kuulmann, s. 1845 (1929)

Prohvet Maltsveti ettekuulutusi:
Pange tähele, rattad saavad jooksma hobusteta.
EKLA, f 199, m 39, 91 (III-7) < Türi khk., Väätsa v., Lõõla k. ja Türi khk., Türi v., Kihli k. - Linda Tamman < Kustas Ratassepp, s. 1855 ja Ado Raudsepp, s. 1864 (1929)

Vene riik saab lõhutud.
EKLA, f 199, m 39, 91 (III-7) < Türi khk., Väätsa v., Lõõla k. - Linda Tamman < Kustas Ratassepp, s. 1855 (1929)

Vene riik on suur - kullinokad on laiali, kuid ükskord tuleb aeg, kus kullinokad on koos ja keiser võib oma riigi piire näha lossi aknast. Türile ehitatakse linn.
EKLA, f 199, m 39, 91 (III-7) < Türi khk., Väätsa v., Väätsa k. - Linda Tamman < Jaan Madisson, s. 1850 (1929)