Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Rahva majandusline elu - Majanduslikud seltsid

Esimene põllutööriistade ja masinatarvitamise ühing kogu tolleaegses Vene riigis asutati Türi kihelkonnas, Alliku vallas, Retla külas 1908. aastal. Enne seda aega töötasid Lõuna-Eestis mõningad rehepeksu ühisused, kes eraviisil kokkuleppides muretsesid osavõtjate ühisel kulul rehepeksumasina ühiseks tarvitamiseks.
Retla küla põllutööriistade ja masinatarvitajate ühisuse asutajaks oli ministeeriumikooli juhataja Jüri Tammann.
Türi kihelkonna kõige suurem majanduslik ühing on Türi Põllumeeste Selts, asutatud 1898. aastal. Asja algatajateks olid Türi kirikuõpetaja Landesen ja Särevere valla kirjutaja Rass. Esimeseks esimeheks valiti Lokuta mõisa omanik Rausch von Tranbenberg ja hiljem Prääma mõisa omanik von Renteln. Edasi hakati valima esimeesteks ärksamaid kooliõpetajaid kihelkonnast. Ka esimesed kõnelejad seltsis olid kohalikud mõisnikud. Selts tegutses kuni ilmasõjani edukalt, kuid siis suri liikmete puuduse tõttu. Asutati aga uuesti 1928. aastal.
EKLA, f 199, m 39, 82/3 (III-5e) < Türi khk. - Linda Tamman (1929)