Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Rahva majandusline elu - Taludeost

Kohti hakati krunti ajama ja müüma Türi kihelkonnas kõige esmalt Vahastu mõisas, nimelt aastal 1860 ja kõige hiljem Laupa mõisas Otto Taube ajal, kes müüs alles 1903. aastal suuremal hulgal talusid.
EKLA, f 199, m 39, 74 (III-5c) < Türi khk., Türi v., Aruküla k. < Türi khk., Türi v., Laupa k. - Linda Tamman < Hans Kalm, s. 1875 (1929)

Esimesi talusi hakati ka Laupa mõisas ostma üle 60 aasta tagasi ja makseti 70 tiinulise koha eest 5600 rubla.
EKLA, f 199, m 39, 74 (III-5c) < Türi khk., Türi v., Laupa k., Madise t. - Linda Tamman < Kai Nugiseks, s. 1846 (1929)

Alliku mõisa Retla külas hakati talusid krunti ajama 1870. aasta ümber mõisaomanik Baranoffi ajal ja müüma hakati ka varsti peale seda. Talude ostmise juures tervet hinda ära ei maksetud, vaid ainult 100-1000 rubla. Terve hind, keskmiselt 3300 rubla, pidi olema tasutud 50 aastaga.
EKLA, f 199, m 39, 74/5 (III-5c) < Türi khk., Türi v., Retla k. - Linda Tamman < Jaan Aron, s. 1861 (1929)

Lokuta mõisas müüdi esimesi talusid 50 aastat tagasi ja makseti 34 tiinulise keskmise koha eest 2600-2700 rubla.
EKLA, f 199, m 39, 75 (III-5c) < Türi khk., Türi v., Kihli k. - Linda Tamman < Ado Raudsepp, s. 1864 (1929)

Lõõla külas osteti esimesi talusid 55 aasta eest, nimelt Saare ja Miku talud.
EKLA, f 199, m 39, 75 (III-5c) < Türi khk., Väätsa v., Lõõla k. - Linda Tamman < Kustas Ratassepp, s. 1855 (1929)

Kolu mõisnik Ruckteschel oli ka üks esimisist talude müüjaist.
EKLA, f 199, m 39, 75 (III-5c) < Türi khk., Türi v., Toravere k. - Linda Tamman < Ants Kuulmann, s. 1845 (1929)

Esimene talu müüdi 1865. aastal Toravere talu Toravere külas. 1866. aastal osteti juba 5 talu. 63 tiinulise koha eest makseti 3000 rubla. Raha saadi talude ostuks enamalt jaolt vilja ja loomade müügist.
EKLA, f 199, m 39, 75 (III-5c) < Türi khk., Türi v., Toravere k. - Linda Tamman < Jaan Kuulmann, s. 1855 (1929)

Särevere mõisas müüdi esimesi talusid umbes 1874. aastal.
EKLA, f 199, m 39, 75 (III-5c) < Türi khk., Türi v., Särevere ms. - Linda Tamman < Toomas Parbu (Toa-Toomas), s. 1852 (1929)

Väga hilja hakati Tori mõisas kohti krunti ajama ja müüma, nimelt 1890. aastal, 46 tiinulise koha eest makseti 4500 rubla.
EKLA, f 199, m 39, 75/6 (III-5c) < Türi khk., Türi v., Näsuvere k. - Linda Tamman < Marie Lagemann, s. 1857 (1929)

Kirna mõisas algas talude kruntiajamine umbes 1874. aastal, kuid esimene koht osteti siiski juba 1869. aastal. See oli metsavahikoht Tepna, Pala külas.
EKLA, f 199, m 39, 76 (III-5c) < Türi khk., Türi v., Virika k. - Linda Tamman < Jaan Rehmann, s. 1846 (1929)

Kirila külas osteti esimene talu 1887. aastal, nimelt Uue-Piibe talu. Viimane talu osteti alles 20 aasta eest.
EKLA, f 199, m 39, 76 (III-5c) < Türi khk., Kirila k. - Linda Tamman < Aleksander Reinmann, s. 1874 (1929)

Prääma mõisas hakati talusid müüma omanik Arnold Rentelni eestkostjate ajal.
EKLA, f 199, m 39, 76 (III-5c) < Paide khk., Prääma ms. - Linda Tamman < Jaan Jaanson, s. 1862 (1929)

Vahastu mõisa omanik von zur Mühlen oli esimesi, kes hakkas müüma talusid, sest polevat tahtnud oodata, kui teda müüma sunnitakse. Kohti oli kerge osta, sest hinnad olid võrdlemisi odavad, nimelt kõikusid 2500 rubla ümber.
EKLA, f 199, m 39, 76 (III-5c) < Türi khk., Vahastu k. - Linda Tamman < Jaan Kintsler s. 1847 (1929)

Ka Väätsa mõisas läks talude ostmine kergesti, sest mõisaomanik Leidlitz lubas sisse maksta talu eest nii palju, kui keegi suutis.
EKLA, f 199, m 39, 76 (III-5c) < Türi khk., Väätsa v., Väätsa k. - Linda Tamman < Jaan Madisson, s. 1850 (1929)