Ajalooline traditsioon: T�ri.

Suusõnaline traditsioon - Rahva majandusline elu - Teoorjus - Kohustused ja maksud

Kohustusi ja makse Alliku mõisas teoorjuse lõpul: Kuuepäevakohalt pidi olema mees mõisas tööl kuus päeva nädalas, aasta läbi ja jüripäevast mihklipäevani veel vaim.
EKLA, f 199, m 39, 58 (III-5b) < Türi khk., Türi v., Retla k. - Linda Tamman < Hans Tarius, s. 1870 (1929)

Peale eelmainitud kohustuste olid veel järgmised maksud. Nimelt kuuepäevakohast tuli mõisa viia aastas 6 tündert vilja (2 tündert otre, 2 tündert rukkid ja 2 tündert kaeru), õlgi 25 leisikat, heinu 25-30 leisikat. Linu kedrati mõisa 3 naela, millised pidid olema võimalikult peened. Peale selle anti veel mõisast kedrust koju ...
EKLA, f 199, m 39, 58 (III-5b) < Türi khk., Türi v., Retla k. - Linda Tamman < Ann Õunapuu, s. 1844 (1929)

... ja kahe talu kohta tuli kududa kangas mõisa linadest.

Särevere mõisas, kus olid peaaegu kõik kuuepäevakohad, pidi olema samuti mees aasta läbi mõisas ja jüripäevast mihklipäevani vaim. Peale selle käidi talvel talitamas mõisa loomi. Ka anti talvel koju kedrata lõngu mõisa linadest. Ka siin pidid olema lõngad erakordselt peened. Kui viinavabrik ehitati (1820-1830), siis oli alati külast 4 inimest tööl. Sügisel oli tarvis lõigata rukist 2 tündrimaad ja suvivilja 3 tündrimaad. Igal sügisel pidi toodama mõisa 3 kana ja 30 muna. Peale mainitud kohustuste olid veel heina- ja sõnnikuveo päevad teha.
EKLA, f 199, m 39, 58/9 (III-5b) < Türi khk., Türi v., Särevere ms. - Linda Tamman < Toomas Parbu (Toa-Toomas), s. 1852 (1929)

Kirna mõisas rukkilõikuse päevade asemel mõõdeti igale töölisele teatud maatükk lõikamiseks. Ka Kirnas tuli teha viinapäevi viinaköögis. Alati oli siin tööl 5-6 meest.
EKLA, f 199, m 39, 59 (III-5b) < Türi khk., Türi v., Virika k. - Linda Tamman < Jaan Rehmann, s. 1846 (1929)

Väätsa mõisas tehti teoorjuse lõpul enamasti tükitööd.
Pearaha maksis ära mõis, kuid selle eest pidi võetama mõisas kartulaid üks vakamaa maksja kohta.
EKLA, f 199, m 39, 59 (III-5b) < Türi khk., Väätsa v., Väätsa k. - Linda Tamman < Jaan Madisson, s. 1850 (1929)

Väätsa mõisas olid enamalt kõik viiepäevakohad. Teomees oli aasta läbi 5 päeva nädalas mõisas tööl. Peale selle oli vaim mõisas jüripäevast mihklipäevani, samuti 5 päeva nädalas. Sõnnikuveo päevi oli teha 12 ja igal päeval tuli vedada neliteistkümmend koormat. Rukkid oli lõigata kaks postivahet ja suvivilja 3 postivahet. Teoorjuse lõpul naistele enam tööd ei antud. Varemalt aga, kui veel kedrusi anti koju, pidid olema lõngad nii peened, et neid võis tõmmata 100 tükki läbi mõisa proua sõrmuse.
EKLA, f 199, m 39, 59/60 (III-5b) < Türi khk., Väätsa v., Nehatu k. - Linda Tamman < Rein Tomberg, s. 1849 (1929)

Vahastu mõisas pidi kuuepäevakoht mõisa tegu tegema järgmiselt. Aasta läbi pidi olema mees ja hobune väljas 6 päeva nädalas. Jüripäevast mihklipäevani oli ka naine mõisas ja samuti 6 päeva nädalas. Lõikuspäevi oli 72, korranädalaid talvel 6, 3 öörehte talvel igal nädalal ja lammasteniidu päevad.
Maksud Vahastu mõisale aastas:
Leisikas linu, villu või takku pidi tehtama kangaks. Mõisa tuli viia veel 3 tündert rukkid, 3 tündert otre, 2 suurt villakotti, 6 looma kütket, üks noor lammas, 3 kukke, 2 kana ja 2 paari vihte.
EKLA, f 199, m 39, 60/1 (III-5b) < Türi khk., Vahastu k. - Linda Tamman < Jaan Kintsler, s. 1847 (1929)

Kolu mõisas olid kohustused üldiselt samad mis teistes mõisates. Peale harilikkude kohustuste ja maksude viidi mõisa aastas 5 kotti, 5 paari kütkmeid, 5 paari vihte, 5 paari luude, üks koorem niintest köisi, ühest leisikast linadest tuli kududa kangas ja teisel aastal pidi olema kangas villane.
EKLA, f 199, m 39, 61 (III-5b) < Türi khk., Türi v., Änari k. - Linda Tamman < Pearn Iismann (1929)

Kedrus mõisale kadus Kolus ära umbes 1859-1860.
EKLA, f 199, m 39, 61 (III-5b) < Türi khk., Türi v., Toravere k. - Linda Tamman < Jaan Kuulmann, s. 1855 (1929)

Samuti kui Väätsa mõisas, maksis ka siin mõis ära talumeeste pearaha, kuid siin tuli selle eest raiuda 10 sülda puid ja vedada Paidesse.
EKLA, f 199, m 39, 61 (III-5b) < Türi khk. - Linda Tamman (1929)