Ajalooline traditsioon: T�ri.

Asjalised mälestused - Vahastu kabel

Kuna Türi kihelkond oli suur ja laialdane, tegi kaugemal kihelkonna servis elavaile koguduseliikmeile kirikuskäimine raskusi. Eriti kaugel asus kihelkonna põhjapoolne sopp. Raskustest ülesaamiseks ehitati Vahastusse abikirik, Vahastu kabel.
Esimene kabel oli puuehitis, ehitati paekividest heinaküüni moodi - katus oli õlgedest. Aknaid oli 3-4. Põrand oli kivist. Ehitamisaega ümberkaudne rahvas ei mäleta. Kabeli lasknud ehitada Vahastu mõisa omanik von Knorring.
EKLA, f 199, m 39, 17 (I-2) < Türi khk., Vahastu k. - Linda Tamman < Jaan Kintsler, s. 1847 (1929)

Õpetaja käis ainult harva siin jutlust ütlemas. Jutluse pidajad olid siin harilikult kohalikud lugedaoskajad inimesed. Vanemaist jutlustajaist mäletatakse siin Mihkel Vesti ja hiljem Kohi-Jaani. Kohi-Jaan käis koguni Tallinnas konsistooriumis katsel.
EKLA, f 199, m 39, 17 (I-2) < Türi khk., Vahastu k. - Linda Tamman < Ado Vest, s. 1870 (1929)

Umbes 75 aastat tagasi olla siin jutlust pidand mõisa puusepp Essenberg. Essenbergi hooleks oli ka laste katsumine, kuid hiljem, kui Vahastusse asutati kool, võttis selle kohustuse oma peale kooliõpetaja.
Praegune kabel on ehitatud mõisaomaniku von zur Mühleni ajal 1881-1883. a.
EKLA, f 199, m 39, 17/8 (I-2) < Türi khk., Vahastu k. - Linda Tamman < Jaan Kintsler, s. 1847 (1929)

Ehitusmaterjalina on tarvitatud paekivi. Praeguse kabeli ehituskulud on mõis kui talupojad ühtlasi kannud. Orel on endise Tallinna Kaarli kiriku orel, ostetud kohe kabeli ehitamise ajal. Altari pilt, kujutab Kristust ristil, kannab allkirju: C: W p. - Reval 1840. Nii oreli kui altari pildi on kinkinud mõisnik von zur Mühlen. Krutsifiks altaril on annetatud Kai Palmi mälestuseks.
EKLA, f 199, m 39, 18 (I-2) < Türi khk., Vahastu k. - Linda Tamman < Ado Vest, s. 1870 (1929)