Ajalooline traditsioon: L�ganuse.

Päivik

Teisipäeva õhtul 9. juunil 1931. aastal sõitsime koos ksv. Sorgsepaga Tartu jaamast Lüganuse suunas välja.
10. juunil jõudsime Purtse randa pr. Liivi juure, kust alles 11. juunil lahkusime, et asuda tööle kumbki omale määratud kihelkonna poolel. Rääkisin Liimala rannas asuva Mari Liimala ja Mihkel Katlasepaga. Säält siirdusin Kõrkkülla, kus ajasin juttu Mari Kippariga ning hiljem sain võrdlemisi häid andmeid Otu Kipparilt. Ööbisin pr. Liivi juures.
12. juunil kõnetasin Juhan Teedlausi, Kaldesuud ja käisin vaatamas ajaloolisi paiku.
13. juunil käisin Matka külades, mida ümberkaudsed elanikud nimetavad sandi ohotajaks. Sääl rääkisin mitme vanaeidega, saamata nimetamisväärseid andmeid.
14. juunil käisin Savala külas.
15. juunil käisin Purtse mõisas, koos ksv. Sorgsepaga, rääkisime Anton Peltsiga, kes elab vanaaegses lossis või kindluses. Purtse Liiva külas küsisime Aleks. Uuekülalt andmeid ja ööbisime Lüganuse külas Nurkade juures.
16. juunil käisin Erra-Liival, kus sain koolijuhatajalt Joh. Eerdelt mõningaid näpunäiteid paremate objektide kohta külas ja kirjutasin mõningaid andmeid kooli kohta.
17. juunil külastasin Erra mõisat ja kooli, rääkisin endise mõisaomaniku Kursselli ja koolijuhataja Kentsiga. Edasi matkasin Erra vallamajja, kus tutvusi arhiiviga ja tagasi tulles kõnetasin Erra-Liival elavaid vanu inimesi Kristina Eekeni ja Eeva Rumma. Ööbisin Savalas.
18. juunil olin Maidla vallamajas, kus kirjutasin arhiivnimestikku, mis oli vene keeles.
19. juunil matkasin Savalast Lümatu külla, kus jutlesin vanataadi ja eidega Lümatu talus. Edasi läksin Sirtsi külla, kus vaatasin kohalikke kooliruume ja õpetaja Kaguvere lahkel juhatusel tuleme talumehe Normaku juure, saades vanamehelt võrdlemisi häid andmeid kohaliku olukorra kohta.
Järgnes Tagamaa küla, kus kõnetasin Tagamaa perekonda ja õhtuks jõudsin Jalastule, kus ööbisin.
20. juunil matkasin Soonurme külla, kus kõnelesin Jaan ja Liisa Põlluga ning Mihkel Sajoriga ja õhtuks jõudsin Savalasse tagasi.
21. juunil käisin Hirvalas – Küttejõus, kus rääkisin Juhan Müüriga, saades vajalikke andmeid. Õhtul käisin Savalas peol.
22. juunil matkasin Kuulja külla, kus kõnetasin Miina Krousi ja Maarja Ütsmütsi
ilma eriliste tagajärgedeta.
23. juunil olin Sala-Aru külas ja Kiviõli tehases. Rääkisin vene emigrantide kooliõpetajaga, kust mind juhatati küla vanemate inimeste juure. Kõnelesin Miina Normaki, Eeva Uuemõisaga, saades kohalikke andmeid.
24. juunil käisin Savalast Varinurme külas, mis kaunis kaugel, kus külastasin Juhan Lappi, lootes saada tüsedaid andmeid, kuid pettusin. Õhtuks tulin Purtse jõesuhu pr. Liivi juure tagasi ja 25. juunil olin haige.
26. ja 27. juunil matkasime koos ksv. Sorgsepaga mööda randa Arule ja tagasi ning käigu pääl külastasime Saka külas ja mõisas.
28. juunil puhkasime Purtses.
29. juunil matkasin Kestla külla, kus sain andmeid Maarja Tammelt, keda kuulasin 6 tundi. Õhtuks tulin Purtse.
30. juunil käisin veelkord Kestlas tutvumas kooliga ja sama päeva õhtupoolikul jõudsin Purtse tagasi.
1. – 3. juulini käisin uuesti Savalas, kus jutlesin Arnold Iiskülli ja Männiga ja 4. juulil tulin Purtse randa tagasi, kust 5. juulil sõitsin Kosele.
EKLA, f 200, m 19:1, VII/X < Lüganuse khk. – Leida Otsa (1931)